Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Ruski zawijaniec

print Drukuj
Ruski zawijaniec

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.0

2 oceny

Smaczny zawijaniec z ciasta francuskiego i nadzienia do ruskich pierogów czyli ruski zawijaniec. 

składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 600 g ugotowanych ziemniaków
  • ok. 300g twarogu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na ruski zawijaniec:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła. Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i cebulę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Rozłożyć ciasto francuskie na pergaminie. Nałożyć na wierzch nadzienie. Zawinąć ciasto najpierw wzdłuż dłuższego boku, a potem w "ślimaka" zabezpieczając końce ciasta przed wypadaniem masy ziemniaczano-twarogowej.
  3. Razem z pergaminem ciasto przenieść na blaszkę. Wierzch ciasta posmarować pozostałym masłem (rozpuszczonym w kąpieli wodnej lub mikrofalówce). Piec w temp. 190 stopni do zrumienienia ciasta - ok. 40 min.

Ruski zawijaniec gotowy. Smacznego!

Ocena:
3.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!