Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym.

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na zapiekankę makaronową. Taka zapiekanka jest bardzo smaczna i syta. Polecam przygotować ją na obiad. Życzę smacznego:)

Składniki:

  • 50 dag makaronu rurki
  • 20 dag dobrej jakościowo wędliny
  • 2 duże cebule
  • 25 dag sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • Dodatkowe składniki:
  • 1 łyżeczka masła
  • sól do smaku
  • przyprawa do makaronu według uznania
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa - przepis   na  wykonanie pysznej zapiekanki:

  1. Najpierw cebule obieram i kroję w cienkie paseczki, następnie smażę do miękkości na rozgrzanym oleju. Staram się cebuli mocno nie rumienić.
  2. Wędlinę kroję również w paseczki i wrzucam ją do cebuli, chwilę przesmażam, następnie studzę.
  3. Następnie makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany dokładnie odcedzam i lekko studzę. Podczas studzenia mieszam, żeby się nie posklejał.
  4. Kukurydzę odsączam dokładnie z zalewy, a ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
  5. Następnie do makaronu daję cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszam przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solą.
  6. Formę do zapiekania smaruję cieniutko masłem, przekładam makaron, posypuję pozostałym startym serem żółtym i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Pyszna   zapiekanka makaronowa   ukończona. Gotowe danie podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy