Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Półfrancuska rolada z pasztetem.

print Drukuj
Półfrancuska rolada z pasztetem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jeżeli lubimy pasztet to możemy przygotować taką oto roladę. Smakuje podana na zimno jak i na gorąco. Idealna na przystawkę. Możemy ją również przygotować dla gości. Polecam.

składniki

Ciasto:

12,5 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki śmietany 12 %

 

Farsz:

1 średnia cebula

20 dag pasztetu wieprzowego

około pół łyżeczki suszonego majeranku

olej do smażenia

 

Dodatkowo:

kminek

1 jajko

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia na pół godziny.

2. Farsz: Cebulę obrać i drobno pokroić, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na oleju. Wystudzić, a następnie dodać do pasztetu razem z majerankiem, dokładnie wymieszać.

3. Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm. Na ciasto równomiernie rozsmarować farsz z pasztetu.

4. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.

5. Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 - 45 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

6. Upieczoną roladę wystudzić, pokroić w plastry i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!