Wiosenne naleśniki z zieloną sałatą, twarożkiem i jajkiem.

Wiosenne naleśniki z zieloną sałatą, twarożkiem i jajkiem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Brak pomysłu na obiad ? Polecam przygotować oto takie naleśniki. Pyszne i bardzo syte. Nie wymagają dużo pracy i są również tanie w wykonaniu. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mleka

1 jajko

50 ml wody gazowanej

półtorej szklanki mąki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

sól do smaku

 

Dodatkowo:

20 dag serka śmietankowego

kilka liści sałaty zielonej

6 jajek

szczypiorek według uznania

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Składniki ciasta zmiksować na gładkie i bez grudek ciasto o odpowiedniej kosystencji.

2. Następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju naleśniki, o średnicy około 18-20 cm. Powinno wyjść nam 6 sztuk. Usmażone naleśniki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.

3. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na połówki.

4. Szczypiorek i sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić.

5. Następnie każdy naleśnik smarować serkiem śmietankowym, ułożyć liście sałaty i po dwie połówki jajek. Dokładnie zwinąć w rulonik.

6. Tak przygotowane naleśniki pokroić, żeby w każdym kawałku znalazło się jajko, posypać szczypiorkiem i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy