Naleśniki z pokrzywą? Czemu nie. Robiłam już pizzę i muffinki, teraz przyszła kolej na naleśniki. Pokrzywa w naleśnikach jest lekko wyczuwalna. Ponieważ są bardzo syte przygotowałam je na obiad. Polecam.
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
1 szklanka listków pokrzywy
sól do smaku
szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
szczypiorek według uznania
3 jajka
25 dag białego sera
5 łyżek śmietany 12 %
sól do smaku
1. Listki pokrzywy należy opłukać i osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Powinno nam jej wyjść 2 kopiaste łyżki.
2. Składniki ciasta zmiksować, żeby było gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsystencji. Dodać pokrzywy i dokładnie ciasto zmiksować.
3. Z ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i wystudzić. Powinno nam wyjść 6 naleśników o średnicy patelni 18-20 cm.
4. Jajka ugotować na twardo, ugotowane wystudzić i obrać ze skorupek, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5. Szczypiorek umyć i dokładnie osuszyć, następnie drobno pokroić.
6. Ser biały wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą.
7. Następnie każdy naleśnik smarować serkiem, posypywać jajkiem i szczypiorkiem, zwijać w rulonik.
8. Tak przygotowane naleśniki są gotowe do podania.
Wiosenne naleśniki z zieloną sałatą, twarożkiem i jajkiem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Pierogi z kiszona kapustą i kaszą
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu