Domowa wędlina

Domowa wędlina

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Smaczny, swojski schab z szynkowaru. Nie ma to jak Domowa wędlina - smak, aromat i jeszcze o ile dłużej trzyma świeżość. Nie trzeba zachwalac:)

Składniki:

  • ok. 500 g schabu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Przepis na Domową wędlinę:

  1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nakłuć w kilku miejscach ostrym nożem. Ułożyć w misce, posypać solą, majerankiem i pieprzem. Soli można dać więcej, jeśli ktoś lubi słoną wędlinę. Mięso obłożyć liśćmi laurowymi i plasterkami czosnku. Nakryć czystą ściereczką i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
  2. Po 12 godzinach usunąć przyprawy - można lekko opłukać - i wsadzić schab do szynkowaru. Parzyć przez 1,5 godz.
  3. Szynkowar wyjąć z wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie włożyć na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie można wyjąć Domową wędlinę z formy i jeść.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy