śmietana 18 % (ok. 170 g)
2 łyżki mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek smalcu
liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz, papryka mielona słodka, jarzynka, majeranek
natka pietruszki
1.Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na kawałki.
2.Wrzucamy na rozpuszczony smalec.
3.Dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek oraz liść laurowy i angielskie ziele, lekko solimy.
4.Dusimy na małym ogniu z dodatkiem przegotowanej wody (tyle, aby wątróbka była przykryta).
5.Po kliku minutach wlewamy śmietanę rozrobioną z mąką i odrobiną zimnej wody.
6.Wrzucamy przyprawy.
7.Gotujemy przez chwilę.
8.Podajemy z ugotowanym makaronem.
WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWO - ZIOŁOWYM
Duszona wątróbka z pieczarkami, jabłkiem i musztardą
Duszona wątróbka z jabłkiem i suszonymi grzybami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu