Tortilla z wieprzowiną

Tortilla z wieprzowiną

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Tortilla smakuje na wiele sposobów. Nie tylko tortilla z kurczakiem wciąż i wciąż. Tortilla z wieprzowiną jest również wspaniałym pomysłem na szybki obiad. Jak do tego dodamy np. fetę, to otrzymamy pyszne i sycące danie. Taka tortilla wspaniale pasuje na spotkanie z przyjaciółmi, gdzie każdy będzie sam sobie majstrował tortillę, jaką lubi.

Składniki:

  • 2 papryki, jedna żółta, druga czerwona
  • pół opakowania sera feta
  • pół puszki kukurydzy
  • pół cebuli
  • sos czosnkowy
  • ketchup lub jak, ktoś lubi pikantnie, sos chili
  • 2 opakowania tortilli (zwykle 8 sztuk)
  • 1 opakowanie schabu w plastrach (zwykle ok. 6 sztuk)
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Tortilla to moje ulubione danie od czasu wycieczki do Meksyku. Także do dzieła:

  1. Najpierw przygotować trzeba mięso:
    pokroić schab na cienkie plasterki, wcześniej można mięso rozbić. Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę oleju i włożyć na ok. pół godziny do lodówki.
  2. Pokroić cebulę i paprykę na wąskie paski. Fetę rozdrobnić, kukurydzę odsączyć.
  3. Wyjąc mięso i na niewielkiej ilości oleju usmażyć.
  4. Placki tortilli podpiec na patelni lub w piekarniku.
  5. Napełnić tortille farszem:
    najpierw na środku mięso, potem papryka, cebula, feta. Dodać sos czosnkowy oraz ketchup lub chili. Zawinąć.

Tortilla gotowa.
Można napełnianie tortilli zostawić gościom, a wszystkie składniki wyłożyć na stół w miseczkach.

Smacznego!

Autor: Misia

Polecamy nasze przepisy