Tortilla z nuggetsami i sałatką

Tortilla z nuggetsami i sałatką

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jest to moja propozycja na bardzo syty obiad. Placki tortilli przygotowane własnoręcznie, smaczna sałatka i niezwykle aromatyczne i chrupiące kawałki mięsa. Polecam na obiad tortillę z nuggetsami i sałatką.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • około 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju

Składniki na nuggetsy:

  • mąka pszenna około 6-7 łyżek
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • przyprawa Shahi Paneer Masala
  • olej do smażenia

Sałatka:

  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • 2 jajka
  • 20 dag pieczarek w zalewie octowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • biały pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Przepis na tortillę z nuggetsami i sałatką:

 

  1. Wykonanie placków: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę należy zagnieść ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie uformować kulę, przykryć miską i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto należy podzielić na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkować na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm. Następnie placki smażyć na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony.
  2. Wykonanie nuggetsów: Mięso należy oczyszyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie pokroić je na małe kawałki i natrzeć przyprawą. Tak przygotowane mięso odstawić na pół godziny. W tym czasie mleko, jajko, mąkę i sól zmiksować na gładkie bez grudek i dość gęste ciasto. Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć. Można je pokruszyć wałkując wałkiem do ciasta. Po tym czasie kawałki mięsa zanurzać w cieście i obtaczać w płatkach. Następnie smażyć na oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.
  3. Wykonanie sałatki: Jajka należy ugotować na twardo, następnie wystudzić, obrać i razem z serem żółtym pokroić w dość dużą kostkę. Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki ze sobą wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. Podanie: Na placki tortilli nakładać porcje sałatki i kawałków mięsa, zawijać i podawać.

Tortilla z nuggetsami i sałatką gotowa do jedzenia! Życzę smacznego.

 

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy