Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tortilla - najlepszy przepis

print Drukuj
Tortilla - najlepszy przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.1

14 ocen

Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.

składniki
  • dwie szklanki pszennej mąki
  • 120 ml wody ( ciepłej)
  • trzy łyżki oleju (używam oliwy z oliwek)
  • łyżeczka soli
sposób przygotowania

Tortilla to prosta potrawa, prawie pół świata robi ją codziennie, dlatego taka tortilla to pyszne i smaczne danie.

Z podanych składników wyjdzie cztery placki.
Polecam najpierw przesiać mąkę, dzięki temu napowietrzeniu placki będą “lekkie”.

OK, więc robimy ciasto:
- wlać wodę do naczynia z mąką
- dodać sól
- zacząć wyrabiać ciasto
- dodać olej, żeby ciasto nie było twarde po upieczeniu
- dalej ugniatamy i wyrabiamy ciasto, im dłużej będziemy ugniatać tym placki będą lepsze

Ciasto uformowane w kulę odłożyć na pół godziny pod przykryciem w naczyniu posypanym mąką.
Podzielić ciasto na 4 części - w czasie zajmowania się jedną częścią pozostałe niech będą przykryte, żeby ciasto nie wyschło.

Podsypujemy stolnicę mąką i zaczynamy wałkować ciasto. Ciasto wałkować od środka na zewnątrz. Wałkować, aż uzyskamy wielkość dopasowaną do naszej patelni. Często przekręcać, żeby nie przywarło do stolnicy.

Rozgrzać patelnię, wrzucić placki i smażyć po kilka minut z każdej strony.

Tortilla gotowa, teraz można przygotować wsad do tortilli.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Drobiowa Wątróbka
Gwiazdka

Drobiowa Wątróbka

Watróbka połączona z marchewką w sosie pomidorowym nie tylko wyglądem ale i smakiem zachęci każdego.
Mięso z brukselką w sosie serowym
Gwiazdka

Mięso z brukselką w sosie serowym

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią
 Pączki w muffinach
Gwiazdka

Pączki w muffinach

nie każdy może jeść tłuste paczki smażone na oleju, proponuje pieczone
Filet z kurczaka z kalafiorem
Gwiazdka

Filet z kurczaka z kalafiorem

Przepis na kurczaka z kalafiorem polecam bo to bardzo dobry kurczak w aromatycznym sosie! Idealny na obiad!
Inna wersja ziemniaków
Gwiazdka

Inna wersja ziemniaków

Ciągle gotowane ziemniaki? ile można takie jeść, proponuje pieczone nadziewane.
Schab utopiony w marchewce
Gwiazdka

Schab utopiony w marchewce

Znudziły się nam zwykłe schabowe, proponuję w takiej wersji z soczystą marchewką
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!