Przepyszna tortilla warzywna

Przepyszna tortilla warzywna

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Gdy głód doskwiera, tortilla zaspokoi go w szybki sposób. Przepis na meksykańską tortillę jest banalnie prosty, a tortilla warzywna w wersji wegetariańskiej dzięki zawartości groszku i fasoli jest nie tylko bardzo sycąca, ale będzie źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 10 placków tortilla
  • 800 g groszku ( konserwowego lub mrożonego [ugotowanego])
  • 500 g fasoli białej (z puszki) 
  • 700 g passaty 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 300 g dojrzewającego twardego sera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 por
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tortilla w kilku krokach:

  1. Najpierw na oliwie z oliwek trzeba zeszklić pokrojony drobno por.
  2. Potem dodajemy passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz.
  3. Wszystko gotujemy ok. 10 minut a potem dodajemy groszek i fasolę.
  4. Następnie na połowie placka wykładamy ciepły sos warzywny, posypujemy startym serem, przykrywamy i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

Tortilla gotowa.

Smacznego!

Autor: Index Food

Polecamy nasze przepisy