Enchillada z kurczakiem

Enchillada z kurczakiem

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jak zrobić enchilladę z kurczakiem? o tak! :) Polecam mój sprawdzony przepis na enchilladę z kurczakiem, bo to pyszna propozycja na danie z kuchni meksykańskiej.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 4 listki świeżej bazylii
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 8 tortilli
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Jak zrobić enchilladę z kurczakiem? Oto mój przepis:

  1. Pokrojoną cebulę nalezy podsmażyć na oliwie. Po chwili dodac przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory z puszki.
  2. Paprykę oraz listki świeżej bazylii kroimy drobno, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Wsypac kukurydzę, paprykę ostrą, mieszamy.
  3. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni i oliwie. Gdy kurczak będzie już usmażony to dodajemy 5 dag startego żółtego sera. Ściągamy z ognia, delikatnie pomieszać aż się rozpuści ser.
  4. Każdą tortillę podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Nakładamy na każdą tortillę łyżkę farszu, kurczaka, zwijamy.
  5. Do wysmarowanej tłuszczem foremki wkładamy nasze tortille. (W dużej foremce można podpiec nawet wszystkie tortille na raz). Wierzch smarujemy lekko farszem oraz posypujemy startym serem.
  6. Podpiekamy je przez 8 minut w temp. 190 stopni.

Pyszna enchillada z kurczakiem gotowa.

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy