Tort zamek


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu, ale warto....
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 3 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 5 szklanek pełnotłustego mleka
- 3 kostki masła
Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaskowego dżemu
Dekoracja:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 wafli do lodów typu rożek
- 100 g wiórek kokosowych
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (na wieżyczki)
- ptasie mleczko (ok. 15 czekoladek)
- witrażyki z czekolady
- chorągiewki (zrobione z wykałaczek i papieru kolorowego)
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w dużej prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części - tak, aby można było ustawić piętra zamku. Dodatkowo każdą część przekroić wzdłuż na 2-3 części.
2.
Poncz: Wodę przegotować, ostudzić, dodać cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Biszkopt nasączyć ponczem.
3.
Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
4.
Składanie: Poszczególne części biszkoptu smarować na zmianę kremem i dżemem. Kremu powinno wystarczyć na posmarowanie zamku z zewnątrz oraz na posmarowanie wieżyczek. Nałożyć na siebie poszczególne piętra.
5.
Dekorowanie:
Drzwi - wyciąć odpowiedni kształt z całej tabliczki czekolady.
Wieżyczki - wiórki kokosowe wymieszać w miseczce z barwnikiem (ilość barwnika zależy od koloru, który chcemy uzyskać); wafle posmarować cienko kremem i obtaczać w pofarbowanych wiórkach kokosowych.
Okna - kupne witrażyki przyciąć nożykiem do pożądanych kształtów.
Flanki - ptasie mleczko.
Wtykamy chorągiewki.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Tort Świnka Peppa
Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki.
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.
Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.
Tort auto
Tort nadaje się idealnie na urodziny dziecka.
Torcik makowy
Prosty ale efektowny torcik, który zawsze się udaje.
Tort kraina lodu
Smaczny tort biszkoptowy z motywem bajkowymZobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.