Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Tort zamek

print Drukuj
Tort zamek

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu, ale warto....

składniki

Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 3 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 5 szklanek pełnotłustego mleka
- 3 kostki masła

Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru

Dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaskowego dżemu

Dekoracja:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 wafli do lodów typu rożek
- 100 g wiórek kokosowych
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (na wieżyczki)
- ptasie mleczko (ok. 15 czekoladek)
- witrażyki z czekolady
- chorągiewki (zrobione z wykałaczek i papieru kolorowego)

sposób przygotowania

1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w dużej prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części - tak, aby można było ustawić piętra zamku. Dodatkowo każdą część przekroić wzdłuż na 2-3 części.
2.
Poncz: Wodę przegotować, ostudzić, dodać cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Biszkopt nasączyć ponczem.
3.
Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
4.
Składanie: Poszczególne części biszkoptu smarować na zmianę kremem i dżemem. Kremu powinno wystarczyć na posmarowanie zamku z zewnątrz oraz na posmarowanie wieżyczek. Nałożyć na siebie poszczególne piętra.
5.
Dekorowanie:
Drzwi - wyciąć odpowiedni kształt z całej tabliczki czekolady.
Wieżyczki - wiórki kokosowe wymieszać w miseczce z barwnikiem (ilość barwnika zależy od koloru, który chcemy uzyskać); wafle posmarować cienko kremem i obtaczać w pofarbowanych wiórkach kokosowych.
Okna - kupne witrażyki przyciąć nożykiem do pożądanych kształtów.
Flanki - ptasie mleczko.
Wtykamy chorągiewki.

Tagi: Lekki tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!