Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Tort zamek

print Drukuj
Tort zamek

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu, ale warto....

składniki

Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 3 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 5 szklanek pełnotłustego mleka
- 3 kostki masła

Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru

Dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaskowego dżemu

Dekoracja:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 wafli do lodów typu rożek
- 100 g wiórek kokosowych
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (na wieżyczki)
- ptasie mleczko (ok. 15 czekoladek)
- witrażyki z czekolady
- chorągiewki (zrobione z wykałaczek i papieru kolorowego)

sposób przygotowania

1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w dużej prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części - tak, aby można było ustawić piętra zamku. Dodatkowo każdą część przekroić wzdłuż na 2-3 części.
2.
Poncz: Wodę przegotować, ostudzić, dodać cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Biszkopt nasączyć ponczem.
3.
Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
4.
Składanie: Poszczególne części biszkoptu smarować na zmianę kremem i dżemem. Kremu powinno wystarczyć na posmarowanie zamku z zewnątrz oraz na posmarowanie wieżyczek. Nałożyć na siebie poszczególne piętra.
5.
Dekorowanie:
Drzwi - wyciąć odpowiedni kształt z całej tabliczki czekolady.
Wieżyczki - wiórki kokosowe wymieszać w miseczce z barwnikiem (ilość barwnika zależy od koloru, który chcemy uzyskać); wafle posmarować cienko kremem i obtaczać w pofarbowanych wiórkach kokosowych.
Okna - kupne witrażyki przyciąć nożykiem do pożądanych kształtów.
Flanki - ptasie mleczko.
Wtykamy chorągiewki.

Tagi: Lekki tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!