Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tort z owocami

print Drukuj
Tort z owocami

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Smaczny torcik - oto sprawdzony przepis na tort z owocami. Zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. 

składniki
  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 145 g cukru
  • 120 g mąki pszennej, przesianej
  • 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • nasączenie:
  • 80 g wody
  • 80 g cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • sok z pozostałych części pomarańczy
  • krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 20 g żelatyny namoczonej w 60 g wody
  • 150 g cukru pudru, przesianego
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • owoce:
  • 200 g borówek
  • 200 g filetów z pomarańczy (sok z pozostałych części pomarańczy przeznaczamy do przygotowania nasączenia)
  • winogrona, przekrojone na cztery części
  • kilka plasterków limonki
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na tort z owocami:

  1. Najpierw robimy biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Ubite białka delikatnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać, przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor).
  3. Formę z biszkoptem spuścić do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy.
  4. Nasączenie: Zagotować sok z pomarańczy, wodę i cukier. Dodać sok z 1/2 limonki. Wystudzić.
  5. Krem: Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do śmietanki dodać cukier puder oraz skórkę z limonki. Delikatnie wymieszać. Niewielką ilość śmietanki połączyć z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodawać do pozostałej śmietanki. Na końcu dodać sok z limonki.
  6. Biszkopt przekroić na cztery blaty równej grubości. Nasączyć je ostudzonym syropem z pomarańczy, posmarować kremem, na krem kłaść borówki, pokrojone winogrona i filety z pomarańczy.
  7. Udekorować owocami oraz plastrami limonki. Wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny.

Pyszny tort z owocami gotowy.

Smacznego!
 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!