Polecamy dzisiaj:

Pizza z szynką szwarcwaldzką

Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

print Drukuj
Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Troszkę pracochłonny tort, ale warto poświęcić trochę czasu, aby go przygotować. Idealny na urodziny. Lekki i pyszny.

składniki
  • Biszkopt czekoladowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
  • Masa śmietankowa:
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 10 dag mlecznej czekolady
  •  
  • Kulki czekoladowe:
  • 10 dag herbatników
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 5 dag mlecznej czekolady
  •  
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

3. W ten sam sposób upiec biszkopt makowy i jasny. Również wystudzić.

4. Przygotować masę śmietankową: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać płynną żelatynę i czekoladę, dokładnie ubić.

5. Upieczone i przestudzone biszkopty przełożyć masą śmietankową, posmarować również boki i wierzch tortu.

6. Przygotować kulki: herbatniki bardzo drobno pokruszć. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem puderm na puszystą masę, dodać kakao i pokruszone herbatniki, dokładnie utrzeć. Z masy formować niewielkie kulki. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtaczać w niej kulki.

7. Kulki układać na torcie wciskając je lekko w masę śmietankową.

8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie posypać nią wierzch i boki tortu.

9. Tort wstawić do lodówki do stężenia co najmniej na kilka godzin lub na całą noc.

10. Po tym czasie tort kroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!