Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Tort Świnka Peppa

print Drukuj
Tort Świnka Peppa

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki. 

składniki
  • biszkopt:
  • 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
  • 145 g cukru
  • 120 g mąki pszennej, przesianej
  • 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • poncz:
  • 80 g wody
  • 80 g cukru
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • przełożenie:
  • 2 kostki masła
  • puszka masy kajmakowej
  • mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
  • dekoracja:
  • lukier plastyczny w kolorach: zielony, błękitny, różowy, czerwony, żółty, brązowy
  • pisaki cukrowe w kolorach: czerwony, biały
  • cukrowe motylki
  • czekoladowa cyferka
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa dla małych fanów:

  1. Najpierw robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor).
  3. Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.Przekrawamy wzdłuż na 3 lub 4 części.
  4. Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
  5. Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę
  6. Każdą z części biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem maślanym - żeby lukier się utrzymał.
  7. Dekorowanie: najpierw należy rozwałkować błękitny oraz zielony lukier, które stanowić będą niebo i trawę. Wystarczy położyć je na powierzchni tortu. Kolejne warstwy lukru możemy przyklejać do "podkładu" klejem spożywczym lub pozostałym kremem.
  8. Większość ozdób wycinana jest nożem - sukienka świnki, głowa świnki, elementy domku, promienie słońca. Za pomocą foremki do ciastek (po jej spłaszczeniu) wycięłam chmurki i krzaczki. Samo słońce jest wycięte kieliszkiem. Nogi, ręce, uszy, oczy, ogonek i buty świnki formowane były w dłoniach. Na koniec pisakami namalowałam nosek i usta oraz poprzyklejałam motylki cukrowe.

Tort Świnka Peppa gotowy.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!