Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Tort prezent

print Drukuj
Tort prezent

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Mój torcik na moje 21 urodziny :) ozdobiony masą cukrową:)

składniki

składniki na biszkopt:
10 jajek
320g cukru
200g mąki
szczypta soli
70 g mąki ziemniaczanej

blaszka 25 x 35 cm

przekładanie bita śmietana plus wybrane owoce
750 ml śmietany 30 lub 36 %
4 śmietan fix lub rozpuszczona żelatyna
okolo 5 łyżek cukru pudru w zależności jak bardzo słodko lubimy bitą śmietanę:)

masa cukrowa:

Składniki:

800g cukru pudru
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody
ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy
barwniki spożywcze

sposób przygotowania

biszkopt:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać następnie żółtka, a na sam koniec mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. wylewamy ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 25-35 min.
gdy biszkopt gotowy, wyciągamy go z piekarnika, odtsawiamy do ostygnięcia. następnie gdy już ostygnie przekrawamy go na 3 części.

Robimy bitą śmietanę, śmietanę kremówkę obijamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietan fix lub rozpusczoną żelatynę w zależności jak kto woli. przekładamy tym warstwy biszkoptu, możemy dać swoje ulubione owoce, gdy juz jest gotowe, z wierzchu również nakładamy bitą śmietanę i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę cukrową.

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).
Masę możemy zabarwić za pomocą barwników w proszku albo  w żelu i tworzymy swój wybrany wzór w zależnosci jak chcemy ozdobić. w moim przypadku był to tort w kształcie prezentu

Tagi: torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!