Tort ,,Nutka''

Tort ,,Nutka''

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszny i lekki tort w formie nutki. Z powodzeniem można go przygotować na urodziny raczej dla dzieci niż dorosłych, no chyba, że... ktoś jest miłośnikiem muzyki:))

Składniki:

Biszkopt:

1 szklanka cukru

10 jajek

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa do przełożenia:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

1 niebieska galaretka

2 łyżki żelatyny

cukier puder do smaku

 

Masa do posmarowania tortu:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 galaretka niebieska

 

Dodatkowo:

wiórki kokosowe:

różowe 5 dag

zielone 5 dag

białe 5 dag

Sposób przygotowania:

Przepis na tort ,,Nutka'':

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijajamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty dokładnie studzimy.
  3. Masa do przełożenia: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Stężoną kroimy w kostkę.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy.
  5. Przekładanie: Biszkopty układamy jeden na drugim i wycinamy kształt nutki. Następnie przekładamy je masą.
  6. Wykończenie: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem do smaku, dodajemy zastygającą galaretkę i dokładne ubijamy.
  7. Gotową masą pokrywamy cały tort. I na koniec dekorujemy dowolnie wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia.

Po tym czasie tort ,,Nutka'' jest gotowy do podania. Smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy również

torcik-motylkowy

Torcik motylkowy

Torcik motylkowy- prawdziwie wiosenno- letni torcik. Pyszny jest mniam mniam!!!!
tort-czolg

Tort czołg

Sprawdzony przepis na tort dla dziecka w kształcie czołgu. Tort biszkoptowy z dżemem i masą kajmakową zasmakuje każdemu...
torcik-cytrynowo-ananasowy

Torcik cytrynowo-ananasowy.

Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można si...
tort-biedronka-i-czarny-kot

Tort Biedronka i Czarny Kot

Tort z lukrem z postaciami z bajki Miraculum
torcik-makowo-kokosowy

Torcik makowo-kokosowy

Idealny w smaku torcik makowo-kokosowy. Pięknie udekorowany będzie ozdobą naszego stołu. Możemy go również upiec...

Zobacz więcej przepisów na:

Tort

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy