Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Tort ,,Nutka''

print Drukuj
Tort ,,Nutka''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszny i lekki tort w formie nutki. Z powodzeniem można go przygotować na urodziny raczej dla dzieci niż dorosłych, no chyba, że... ktoś jest miłośnikiem muzyki:))

składniki

Biszkopt:

1 szklanka cukru

10 jajek

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa do przełożenia:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

1 niebieska galaretka

2 łyżki żelatyny

cukier puder do smaku

 

Masa do posmarowania tortu:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 galaretka niebieska

 

Dodatkowo:

wiórki kokosowe:

różowe 5 dag

zielone 5 dag

białe 5 dag

sposób przygotowania

Przepis na tort ,,Nutka'':

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijajamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty dokładnie studzimy.
  3. Masa do przełożenia: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Stężoną kroimy w kostkę.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy.
  5. Przekładanie: Biszkopty układamy jeden na drugim i wycinamy kształt nutki. Następnie przekładamy je masą.
  6. Wykończenie: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem do smaku, dodajemy zastygającą galaretkę i dokładne ubijamy.
  7. Gotową masą pokrywamy cały tort. I na koniec dekorujemy dowolnie wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia.

Po tym czasie tort ,,Nutka'' jest gotowy do podania. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!