Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Tort makowy

print Drukuj
Tort makowy

Marta

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszny, słodki i wilgotny tort na wyjątkowe okazje.

składniki

Ciasto makowe:
- 8 jaj
- 250 g cukru pudru
- 250 g maku
- laska wanilii
- 1 łyżka płynnego miodu
- 60 g bułki tartej
- olejek migdałowy

Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 50 g cukru
- 100 g masła


Do przełożenia:
- kwaskowy dżem (np. wiśniowy, agrestowy)
- 2 kostki masła
- 1 puszka masy kajmakowej

Do dekoracji:
- opakowanie draży kakaowych
- orzechy włoskie

- posypka czekoladowa

Dodatkowo:
- masło/margaryna i bułka tarta do formy
- mleko do sparzenia maku

sposób przygotowania

1.Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min, do zarumienienia, w temp. 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.

 

2. Ciasto makowe: Mak sparzyć w mleku. Osączyć i dwukrotnie zmielić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 krążki.

 

3. Masa do przełożenia i dekoracji: Utrzeć masło. Cały czas ucierając, dodawać masę kajmakową do całkowitego, dokładnego połączenia składników.

 

4. Wykończenie: Ciasto kruche ułożyć na paterze. Przekładać krążkami ciasta makowego, kremem i dżemem (krem i dżem w dowolnej kolejności). Najważniejsze jest, aby kruche ciasto znalazło się na dole tortu. Wierzch tortu oraz boki posmarować kremem kajmakowym. Udekorować drażami, posypką i orzechami. Tort powinien poleżakować trochę w lodówce przed podaniem.

 

Tagi: makowy tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!