- 6 jajek
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia
Biszkopt II:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- słoik kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, biały, szary
- wiórki kokosowe
dodatkowo:
- klej spożywczy
1.
Figurki: ulepić pingwiny z lukru plastycznego i odstawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej
2.
Biszkopt I: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do wysokiej okrągłej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Przekrawamy na 3 lub 4 krążki.
3.
Biszkopt II: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie (o takiej samej średnicy jak poprzedni) w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
4.
Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
5.
Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę.
6.
Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, przekładamy na zmianę kremem i dżemem. Z drugiego biszkoptu zabieramy jeden krążek i układamy na pierwszym biszkopcie. Drugi biszkopt obkrawamy, aby można było go dopasować do igloo jako wejście, Również nasączamy go ponczem i przekładamy kremem i dżemem.
7.
Biszkopty łączymy w kształt igloo. Smarujemy z każdej strony kremem. Rozwałkowujemy biały lukier. Wycinamy z niego prostokąty i przeklejamy na tort jako imitację lodowych kostek. Szary lukier rozwałkowujemy i wycinamy prostokąt, który zakryje wejście do igloo. Tort posypujemy wiórkami kokosowymi - imitacja śniegu. Ustawiamy pingwiny. Tort przed podaniem powinien postać w lodówce.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu