Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Tort igloo

print Drukuj
Tort igloo

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort w kształcie igloo z małymi pingwinami

składniki

Biszkopt I:
- 6 jajek
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia

Biszkopt II:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- słoik kwaśnego dżemu, np. wiśniowego

dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, biały, szary
- wiórki kokosowe

dodatkowo:
- klej spożywczy

sposób przygotowania

1.
Figurki: ulepić pingwiny z lukru plastycznego i odstawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej

2.
Biszkopt I: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do wysokiej okrągłej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Przekrawamy na 3 lub 4 krążki.
3.
Biszkopt II: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie (o takiej samej średnicy jak poprzedni) w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
4.
Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
5.
Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę.
6.
Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, przekładamy na zmianę kremem i dżemem. Z drugiego biszkoptu zabieramy jeden krążek i układamy na pierwszym biszkopcie. Drugi biszkopt obkrawamy, aby można było go dopasować do igloo jako wejście, Również nasączamy go ponczem i przekładamy kremem i dżemem.
7.
Biszkopty łączymy w kształt igloo. Smarujemy z każdej strony kremem. Rozwałkowujemy biały lukier. Wycinamy z niego prostokąty i przeklejamy na tort jako imitację lodowych kostek. Szary lukier rozwałkowujemy i wycinamy prostokąt, który zakryje wejście do igloo. Tort posypujemy wiórkami kokosowymi - imitacja śniegu. Ustawiamy pingwiny. Tort przed podaniem powinien postać w lodówce.

Tagi: torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!