Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Tort Biedronka i Czarny Kot

print Drukuj
Tort Biedronka i Czarny Kot

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.7

6 ocen

Tort z lukrem z postaciami z bajki Miraculum

składniki

biszkopt:
- 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia

poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego

dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, cielisty
- pisaki cukrowe w kolorach: żółty, czerwony

dodatkowo:
- klej spożywczy

sposób przygotowania

Figurki: figurki postaci z bajki ulepić z lukru plastycznego i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Moje figurki schły już 3 dni wcześniej. Poszczególne elementy figurek sklejone są klejem spożywczym. Buzie i włosy Czarnego Kota ozdobione są pisakami cukrowymi.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do prostokątnej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc.

Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Z jednej strony odkrajamy część biszkoptu, żeby utworzyć piętro tortu.

Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.

Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę.

Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Każdą nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem. Na większy biszkopt kładziemy odcięty kawałek (również przełożony dżemem i kremem) tworząc piętro. Całą powierzchnię tortu smarujemy pozostałym kremem.

Dekoracja: Czerwony lukier plastyczny rozwałkowujemy cienko i układamy na parterze tortu. Czarny lukier - na piętrze. Z czarnego lukru wykrawamy kółka, które układamy we wzór biedronki na czerwonym lukrze. Na czarnym lukrze układamy kółka z cielistego lukru, które imitować mają odcisk łapki kota. Dokładamy figurki. Tort przed podaniem powinien stać w lodówce.

Tagi: torty
Autor:
Ocena:
3.7
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!