- 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia
poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, cielisty
- pisaki cukrowe w kolorach: żółty, czerwony
dodatkowo:
- klej spożywczy
Figurki: figurki postaci z bajki ulepić z lukru plastycznego i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Moje figurki schły już 3 dni wcześniej. Poszczególne elementy figurek sklejone są klejem spożywczym. Buzie i włosy Czarnego Kota ozdobione są pisakami cukrowymi.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do prostokątnej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc.
Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Z jednej strony odkrajamy część biszkoptu, żeby utworzyć piętro tortu.
Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę.
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Każdą nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem. Na większy biszkopt kładziemy odcięty kawałek (również przełożony dżemem i kremem) tworząc piętro. Całą powierzchnię tortu smarujemy pozostałym kremem.
Dekoracja: Czerwony lukier plastyczny rozwałkowujemy cienko i układamy na parterze tortu. Czarny lukier - na piętrze. Z czarnego lukru wykrawamy kółka, które układamy we wzór biedronki na czerwonym lukrze. Na czarnym lukrze układamy kółka z cielistego lukru, które imitować mają odcisk łapki kota. Dokładamy figurki. Tort przed podaniem powinien stać w lodówce.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu