Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Tort auto

print Drukuj
Tort auto

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort nadaje się idealnie na urodziny dziecka.

składniki

Biszkopt:
- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- kilka kropli olejku np. migdałowego

Krem:
- ok. 750 ml śmietany 30%
- 5 opakowań śmietan fix

Masa maślana do posmarowania tortu i mocowania dekoracji:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 kostki masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny

Dekoracja:
- ok. 500 g lukru plastycznego
- 5 okrągłych ciemnych ciastek
- biały pisak cukrowy
- kilka cukierków typu lentilki
- czekoladowe literki

sposób przygotowania

Biszkopt

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

 

 

Wykrawanie biszkoptu

Całkiem zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Następnie (okrągłe placki leżą jeden na drugim) kroimy biszkopt:

-  obu boków okrągłego biszkoptu odkrawamy paski grubości ok. 3-4 cm;

- pozostaje nam pas biszkoptu o zaokrąglonych końcach;

- z odciętych kawałków jeszcze odkrawamy po jednej trójkątnej końcówce (te końcówki nie będą nam potrzebne).

Odkrojone boki biszkoptu stanowić będą „budę” auta.

Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników.

 

 

 

 

Bita śmietana - ubijamy śmietanę 30% dosypując śmietan fix do uzyskania sztywnej konsystencji. Bitą śmietaną przekładamy duże części biszkoptów, od których odkrajaliśmy boki.

 

Osobno tworzymy budę auta - przekładamy bitą śmietaną części odkrojone i stawiamy je pionowo na większy posmarowany wcześniej biszkopt (łącznie jest to 6 kawałków ciasta), tzn. smarujemy bitą śmietaną kawałek górnego białego biszkopta i przyklejamy budę.

 

Masa maślana

Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy nasze auto od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego. Zostawmy troszkę masy maślanej do przyklejenia dekoracji na gotowym torcie.

 

Ozdabianie

Mamy już prawie gotowe auto - brakuje karoserii. Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Formujemy autko lekko dociskając lukier i likwidując pęcherze powietrza. Nadmiar lukru odcinamy ostrym nożem. Póki lukier jest wilgotny, możemy go dowolnie ozdobić. Masą maślaną przyklejamy lentilki jako światła w aucie z przodu i z tyłu. Okrągłe ciastka przyklejamy jako koła auta, nie zapominając o kole zapasowym z tyłu. Pisakiem malujemy drzwi i szyby. Literki układamy w dowolny napis.

Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!