Torcik z masą czekoladowo- kokosową

Torcik z masą czekoladowo- kokosową

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Torcik z masą czekoladowo- kokosową- przyjemny w smaku tort, dobry wypiek na każdą wiekszą okazję!

Składniki:

Ciasto z orzechami:
1 szkl cukru
1 łyżka miodu
25 dag orzechów włoskich krojonych
5 białek
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe:
1 szkl cukru
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 jaj
Masa:
1 margaryna
5 żółtek
0,5 szkl cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,25 szkl mleka
Masa z kokosem:
5 dag wiórek kokosowych
1/4 szkl mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Przygotujmy ciasto z orzechami. Białka ubijmy z cukrem. Dodajmy pozostałe składniki i upieczmy tort w tortownicy o średnicy 24 cm

Przygotujmy ciasto kakaowe zróbmy go tak samo jak ciatso orzechowe. Po upieczemiu przekrójmy na pół.

Zróbmy krem. W małej ilości mleka zmieszajmy żółtka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrami, do gotującego wlewamy żółtka z mąką, i gotujemy gęsty krem. Tłuszcz utrzyjmy i zmiksujemy z kremem. Podzielmy na pół i do jednej części dodajmy kakao. 

Masę z kokosem zróbmy nastepujaco mleko zagotujmy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, gotujemy chwilę. Wystudźmy.

Przełożenie gotowego  ciasta: na spodzie ciasto kakaowe- masa jasna- ciasto z orzechami- masa kakaowa - masa kokosowa–ciasto kakaowe- dekoracja np. polewą

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy