Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.

print Drukuj
Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Uważam, że ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Wszystkim bardzo smakował. Niezwykle mięciutkie czekoladowe ciasto przełożyłam kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo uważam, że taki jest najlepszy. Polecam ten tort na podwieczorek i dla gości. Zapraszam.

składniki

Składniki na ciasto:

1 szklanka cukru

półtorej szklanki mąki tortowej

4 jajka

10 łyżek oleju

8 łyżek ciepłej wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki kakao

 

Składniki na krem:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

25 dag serka mascarpone

cukier puder do smaku

1 kopiasta łyżka żelatyny

 

Dodatkowe składniki:

5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )

10 dag mlecznej czekolady ( 1 tabliczka )

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 płaska łyżka żelatyny

dowolna cukrowa posypka

sposób przygotowania

1. Wykonać ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę chwilę poucierać, wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać do ciasta.

2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Wykonać krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier do smaku, dokładnie połączyć, na koniec wlać żelatynę i dokładnie ubić.

4. Jeden krążek ciasta posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem i przyłożyć drugim krążkiem ciasta.

5. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, następnie posmarować nią wierzch tortu, odstawić do zastygnięcia czekolady.

6. Wykonać dekorację: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlać żelatynę i dokładnie ubić.

7. Za pomocą szprycy na torcie wyciskać rozetki. Tort wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukrową posypką.

8. Kroić, podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!