Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Uważam, że ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Wszystkim bardzo smakował. Niezwykle mięciutkie czekoladowe ciasto przełożyłam kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo uważam, że taki jest najlepszy. Polecam ten tort na podwieczorek i dla gości. Zapraszam.
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
4 jajka
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
Składniki na krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
1 kopiasta łyżka żelatyny
Dodatkowe składniki:
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )
10 dag mlecznej czekolady ( 1 tabliczka )
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 płaska łyżka żelatyny
dowolna cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
1. Wykonać ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę chwilę poucierać, wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać do ciasta.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Wykonać krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier do smaku, dokładnie połączyć, na koniec wlać żelatynę i dokładnie ubić.
4. Jeden krążek ciasta posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem i przyłożyć drugim krążkiem ciasta.
5. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, następnie posmarować nią wierzch tortu, odstawić do zastygnięcia czekolady.
6. Wykonać dekorację: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlać żelatynę i dokładnie ubić.
7. Za pomocą szprycy na torcie wyciskać rozetki. Tort wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukrową posypką.
8. Kroić, podawać i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Torcik biszkoptowo - borówkowy.
Polecam pyszny, lekki, delikatny i owocowy torcik: biszkop + borówki = najlepszy deser.
Truskawkowo - śmietanowa pychotka
Jeszcze na bazarkach warzywnych i w marketach można dostać truskawki, cena co prawda powala. Polecam zrobić taki lekki t...
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Tort przygotowany na roczek, w zdrowej wersji, aby dziecko również mogło posmakować.
Torcik makowy
Prosty ale efektowny torcik, który zawsze się udaje.
Tort z lalką
Tort idealny na urodziny dla dziewczynki.Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.