Uważam, że ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Wszystkim bardzo smakował. Niezwykle mięciutkie czekoladowe ciasto przełożyłam kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo uważam, że taki jest najlepszy. Polecam ten tort na podwieczorek i dla gości. Zapraszam.
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
4 jajka
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
Składniki na krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
1 kopiasta łyżka żelatyny
Dodatkowe składniki:
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )
10 dag mlecznej czekolady ( 1 tabliczka )
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 płaska łyżka żelatyny
dowolna cukrowa posypka
1. Wykonać ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę chwilę poucierać, wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać do ciasta.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Wykonać krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier do smaku, dokładnie połączyć, na koniec wlać żelatynę i dokładnie ubić.
4. Jeden krążek ciasta posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem i przyłożyć drugim krążkiem ciasta.
5. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, następnie posmarować nią wierzch tortu, odstawić do zastygnięcia czekolady.
6. Wykonać dekorację: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlać żelatynę i dokładnie ubić.
7. Za pomocą szprycy na torcie wyciskać rozetki. Tort wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukrową posypką.
8. Kroić, podawać i smacznego.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu