Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.

print Drukuj
Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Uważam, że ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Wszystkim bardzo smakował. Niezwykle mięciutkie czekoladowe ciasto przełożyłam kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo uważam, że taki jest najlepszy. Polecam ten tort na podwieczorek i dla gości. Zapraszam.

składniki

Składniki na ciasto:

1 szklanka cukru

półtorej szklanki mąki tortowej

4 jajka

10 łyżek oleju

8 łyżek ciepłej wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki kakao

 

Składniki na krem:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

25 dag serka mascarpone

cukier puder do smaku

1 kopiasta łyżka żelatyny

 

Dodatkowe składniki:

5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )

10 dag mlecznej czekolady ( 1 tabliczka )

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 płaska łyżka żelatyny

dowolna cukrowa posypka

sposób przygotowania

1. Wykonać ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę chwilę poucierać, wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać do ciasta.

2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Wykonać krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier do smaku, dokładnie połączyć, na koniec wlać żelatynę i dokładnie ubić.

4. Jeden krążek ciasta posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem i przyłożyć drugim krążkiem ciasta.

5. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, następnie posmarować nią wierzch tortu, odstawić do zastygnięcia czekolady.

6. Wykonać dekorację: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlać żelatynę i dokładnie ubić.

7. Za pomocą szprycy na torcie wyciskać rozetki. Tort wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukrową posypką.

8. Kroić, podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!