Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Torcik śmietankowo-czekoladowy.

print Drukuj
Torcik śmietankowo-czekoladowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszny i lekki torcik. Z powodzeniem możemy go upiec na urodziny lub dla gości.

składniki

Biszkopt:

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

 

Masa z białą czekoladą:

pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30%

 

Masa z mleczną czekoladą:

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30%

 

Dodatkowo:

pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 wiśniowa galaretka

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy około 25 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Biała masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzimy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wystudzoną żelatynę i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.

3. Tak przygotowaną masę śmietankową przekładamy na jeden biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

4. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia, lekko tężejącą wykładamy na masę i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptowym.

5. Masa z mlecznej czekolady: Masę z mleczną czekoladą wykonujemy tak samo jak białą masę. Następnie smarujemy nią cały torcik.

6. Czekolady ścieramy każdą osobno na tarce o dużych oczkach i dekorujemy torcik. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

7. Gotowy stężony torcik kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!