Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Torcik makowo-kokosowy

print Drukuj
Torcik makowo-kokosowy

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Idealny w smaku torcik makowo-kokosowy. Pięknie udekorowany będzie ozdobą naszego stołu. Możemy go również upiec dla gości.

składniki

Biszkopt makowy:

  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 12 dag mąki pszennej
  • 10 dag maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 
Masa budyniowa:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru pudru 

Kulki kokosowe:

  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych + 2 łyżki do obtoczenia

Dodatkowo:

  • płatki kokosowe ( 5 dag )

 

sposób przygotowania

Przepis na torcik makowo-kokosowy:

1. Biszkopt: Mak sparzamy, osączamy na sicie i mielimy w maszynce.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy mak i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.

4. Masa: Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie budyń dobrze studzimy.

5. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i dokładnie ucieramy.

6. Kilka łyżek masy odkładamy do dekoracji i posmarowania wierzchu ciasta. Masą przekładamy biszkopt makowy. Wierzch smarujemy odłożoną masą, a wokół torcika wyciskamy rozetki.

7. Kulki: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy wiórki, zagotowujemy cały czas mieszając. Z ciepłej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

8. Kuleczki kokosowe układamy na rozetkach.

9. Tak przygotowany torcik oprószamy płatkami kokosowymi.

10. Torcik schłodzamy w lodówce. Gotowy kroimy i podajemy.

Pyszny torcik gotowy. Nic tylko jeść:) Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!