Torcik czekoladowo - wiśniowy

Torcik czekoladowo - wiśniowy

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na torcik, na ciasto, które jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni. Sprawdzony przepis na tort, który zachwyci każdego.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 5 dag kakao
  • proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki
  • śmietana - kremówka 36 %
  • słoiczek konfitury wiśniowej
  • krem czekoladowy do tortów
  • czekolada mleczna
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Przepis na tort czekoladowo - wiśniowy:

  1. Jajka ucieramy z cukrem i masłem.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartej masy.
  3. Następnie dodajemy kakao.
  4. Dokładnie mieszamy.
  5. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 25 cm).
  6. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy w temp. 180 st. około 50 minut.
  8. Ostudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem czekoladowym oraz konfiturą wiśniową (kilka wiśni odłożyć).
  9. Boki posmarować kremem i posypać wiórkami kokosowymi.
  10. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
  11. Teraz czas na śmietanę do dekoracji, którą trzeba ubić na pianę (można dodać łyżeczkę żelatyny) i udekorować torcik.
  12. Położyć pozostawione wiśnie.

Torcik czekoladowo - wiśniowy gotowy. Przepis na tort nie jest zbyt skomplikowany, prawda?

Smacznego!

 

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy