Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Torcik cytrynowo-ananasowy.

print Drukuj
Torcik cytrynowo-ananasowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam ten przepis.

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

5 jajek

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa cytrynowa:

1 żółtko

2 jajka

1 galaretka cytrynowa

pół szklanki cukru

2 kostki masła ( po 20 dag każda )

sok z cytryny ( według uznania )

 

Dodatkowo:

1 puszka ananasów

1 galaretka cytrynowa

6 łyżek wiórek kokosowych

sposób przygotowania

1. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Przygotować krem: Jajka i żółtko wbić do miski, dodać cukier, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, następnie masę ubijać aż będzie gęsta, zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać do wystygnięcia masy i zgęstnienia. Moja rada jest taka, że możemy miskę z kremem jajecznym włożyć do drugiej z zimną wodą i ubijać, aż krem będzie zimny.

4. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.

5. Masła ucierać na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać krem jajeczny i ucierać. Do puszystej masy dodać tężejącą galaretkę i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny według uznania. Utrzeć.

6. Masą przełożyć krążki biszkoptowe, posmarować również boki i wierzch tortu.

7. Boki tortu obtoczyć wiórkami kokosowymi.

8. Ananasy dokładnie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu tortu.

9. Galaretkę przygotować  według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą wylać na ananasy.

10. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!