Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Torcik cytrynowo-ananasowy.

print Drukuj
Torcik cytrynowo-ananasowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam ten przepis.

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

5 jajek

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa cytrynowa:

1 żółtko

2 jajka

1 galaretka cytrynowa

pół szklanki cukru

2 kostki masła ( po 20 dag każda )

sok z cytryny ( według uznania )

 

Dodatkowo:

1 puszka ananasów

1 galaretka cytrynowa

6 łyżek wiórek kokosowych

sposób przygotowania

1. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Przygotować krem: Jajka i żółtko wbić do miski, dodać cukier, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, następnie masę ubijać aż będzie gęsta, zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać do wystygnięcia masy i zgęstnienia. Moja rada jest taka, że możemy miskę z kremem jajecznym włożyć do drugiej z zimną wodą i ubijać, aż krem będzie zimny.

4. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.

5. Masła ucierać na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać krem jajeczny i ucierać. Do puszystej masy dodać tężejącą galaretkę i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny według uznania. Utrzeć.

6. Masą przełożyć krążki biszkoptowe, posmarować również boki i wierzch tortu.

7. Boki tortu obtoczyć wiórkami kokosowymi.

8. Ananasy dokładnie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu tortu.

9. Galaretkę przygotować  według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą wylać na ananasy.

10. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!