Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

print Drukuj
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.
składniki
Składniki na ciasto: 2 jajka 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 1 łyżeczka soli pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowe składniki: 2 łyżki śmietany 12 % 25 dag sera białego ( półtłustego ) pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku kawałek dojrzałego awokado sól do smaku sok z cytryny 3 jajka
sposób przygotowania
Wykonanie ciasta: Najpierw szpinak rozmrażam i bardzo dokładnie odciskam z namiaru wody. Następnie jajka miksuję mikserem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję odciśnięty szpinak i nadal miksuję do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę i przekrawam je na dwa krążki. Wykonanie nadzienia: Jajka gotuję na twardo, dokładnie studzę i obieram ze skorupek, następnie kroję w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myję i osuszam, następnie połowę rzodkiewek kroję w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekam. Awokado wydrążam łyżką ( potrzebuję tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiam go sokiem z cytryny i rozcieram widelcem. Przekładanie: Ser biały rozcieram ze śmietaną i solę do smaku ( 2- 3 łyżki odkładam ), do serka daję pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszam. Następnie przekrojone krążki ciasta przekładam serkiem. Do odłożonego sera dodaję awokado i dokładnie mieszam, następnie smaruję nim wierzch ciasta. Na koniec ciasto dekoruję plasterkami jajek, rzodkiewki i posypuję szczypiorkiem. Podanie: Tak przygotowany torcik odstawiam co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.
Tagi: Warzywa
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!