Polecamy dzisiaj:

Moja botwinka z jajkiem

Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

print Drukuj
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.
składniki
Składniki na ciasto: 2 jajka 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 1 łyżeczka soli pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowe składniki: 2 łyżki śmietany 12 % 25 dag sera białego ( półtłustego ) pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku kawałek dojrzałego awokado sól do smaku sok z cytryny 3 jajka
sposób przygotowania
Wykonanie ciasta: Najpierw szpinak rozmrażam i bardzo dokładnie odciskam z namiaru wody. Następnie jajka miksuję mikserem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję odciśnięty szpinak i nadal miksuję do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę i przekrawam je na dwa krążki. Wykonanie nadzienia: Jajka gotuję na twardo, dokładnie studzę i obieram ze skorupek, następnie kroję w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myję i osuszam, następnie połowę rzodkiewek kroję w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekam. Awokado wydrążam łyżką ( potrzebuję tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiam go sokiem z cytryny i rozcieram widelcem. Przekładanie: Ser biały rozcieram ze śmietaną i solę do smaku ( 2- 3 łyżki odkładam ), do serka daję pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszam. Następnie przekrojone krążki ciasta przekładam serkiem. Do odłożonego sera dodaję awokado i dokładnie mieszam, następnie smaruję nim wierzch ciasta. Na koniec ciasto dekoruję plasterkami jajek, rzodkiewki i posypuję szczypiorkiem. Podanie: Tak przygotowany torcik odstawiam co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.
Tagi: Warzywa
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!