Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 8
Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 jajka
20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )
1 łyżeczka soli
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki mąki pszennej
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
2 łyżki śmietany 12 %
25 dag sera białego ( półtłustego )
pół pęczka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
kawałek dojrzałego awokado
sól do smaku
sok z cytryny
3 jajka
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta:
Najpierw szpinak rozmrażam i bardzo dokładnie odciskam z namiaru wody. Następnie jajka miksuję mikserem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję odciśnięty szpinak i nadal miksuję do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę i przekrawam je na dwa krążki.
Wykonanie nadzienia:
Jajka gotuję na twardo, dokładnie studzę i obieram ze skorupek, następnie kroję w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myję i osuszam, następnie połowę rzodkiewek kroję w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekam. Awokado wydrążam łyżką ( potrzebuję tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiam go sokiem z cytryny i rozcieram widelcem.
Przekładanie:
Ser biały rozcieram ze śmietaną i solę do smaku ( 2- 3 łyżki odkładam ), do serka daję pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszam. Następnie przekrojone krążki ciasta przekładam serkiem. Do odłożonego sera dodaję awokado i dokładnie mieszam, następnie smaruję nim wierzch ciasta. Na koniec ciasto dekoruję plasterkami jajek, rzodkiewki i posypuję szczypiorkiem.
Podanie:
Tak przygotowany torcik odstawiam co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Torcik czekoladowo - wiśniowy
Przepis na torcik, na ciasto, które jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni. Sprawdzony przepis na tort...
Tort Minecraft
Specjanie upiekłam ten tort dla wielkiego fana gry. Jeśli są wśrod was osoby lubiące Minecraft to polecam jako niespodzi...
Tort Hit
Tort, który ciekawie wygląda smakuje rewelacyjnie. Pyszny i idealny na urodziny.
Tort transformers
Tort urodzinowy dla dziecka w kształcie ulubionej postaci z bajki
Tort Angry Bird
Sprawdzony przepis na tort z Angry Birds. Bardzo słodki tort dla najmłodszych, który świetnie wygląda i super sma...Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.