Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Czekoladowy tort urodzinowy.

print Drukuj
Czekoladowy tort urodzinowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin.Tort był niespodzianką i jak go zobaczyła to była bardzo zachwycona.Pyszny mocno czekoladowy,idealny dla wielbicieli czekolady.

składniki

Ciasto czekoladowe:

4 jajka

12,5 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietankowo-czekoladowa:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

5 dag mlecznej czekolady

1 łyżeczka żelatyny spożywczej

gorąca woda

 

Masa do dekoracji:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

cukier puder do smaku

1 łyżka żelatyny spożywczej

2 łyżki kakao

gorąca woda

 

Kulki kokosowe:

20 dag wiórek kokosowych

pół szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka

 

Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

cukrowa posypka ( u mnie serduszka)

5 dag mlecznej czekolady

sposób przygotowania

1.Ciasto:Masło lub margarynę stopić i przestudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,następnie dodawać obie mąki,kakao i proszek do pieczenia,dokładnie utrzeć.Na koniec wlać przestudzone masło lub margaryę i dokładnie utrzeć.Ciasto przełożyć do tortownicy,wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

2.Masa śmietankowo-czekoladowa:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Czekoladę połamać na małe kawałki,rozpuścić w kąpieli wodnej i również przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,czekoladę i żelatynę,dokładnie ubić.Tak przygotowaną masą przełożyć krążki ciasta.

3.Masa do dekoracji:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao i żelatynę i dokładnie ubić.Połowę masy wyłożyć na wierzch tortu,a z drugiej połowy wokół tortu wycisnąć szprycą rozetki.

4.Kulki:Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem.Wiórki z mąką wsypać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia energicznie mieszając.Masę przestudzic i z jeszcze ciepłej uformować kulki.Powinno wyjść około 20 sztuk.

5.Polewa:Cukier i kakao przełożyć do garnka,dać gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło lub margarynę.Składniki gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszają.Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.W polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.

6.Kulkami dekorujemy tort.Posypujemy go startą na dużych oczkach czekoladą i cukrową posypką.Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

7.Po tym czasie kroimy i podajemy.Smacznego.

Tagi: Czekolada
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!