Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Czekoladowy tort urodzinowy.

print Drukuj
Czekoladowy tort urodzinowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin.Tort był niespodzianką i jak go zobaczyła to była bardzo zachwycona.Pyszny mocno czekoladowy,idealny dla wielbicieli czekolady.

składniki

Ciasto czekoladowe:

4 jajka

12,5 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietankowo-czekoladowa:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

5 dag mlecznej czekolady

1 łyżeczka żelatyny spożywczej

gorąca woda

 

Masa do dekoracji:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

cukier puder do smaku

1 łyżka żelatyny spożywczej

2 łyżki kakao

gorąca woda

 

Kulki kokosowe:

20 dag wiórek kokosowych

pół szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka

 

Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

cukrowa posypka ( u mnie serduszka)

5 dag mlecznej czekolady

sposób przygotowania

1.Ciasto:Masło lub margarynę stopić i przestudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,następnie dodawać obie mąki,kakao i proszek do pieczenia,dokładnie utrzeć.Na koniec wlać przestudzone masło lub margaryę i dokładnie utrzeć.Ciasto przełożyć do tortownicy,wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

2.Masa śmietankowo-czekoladowa:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Czekoladę połamać na małe kawałki,rozpuścić w kąpieli wodnej i również przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,czekoladę i żelatynę,dokładnie ubić.Tak przygotowaną masą przełożyć krążki ciasta.

3.Masa do dekoracji:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao i żelatynę i dokładnie ubić.Połowę masy wyłożyć na wierzch tortu,a z drugiej połowy wokół tortu wycisnąć szprycą rozetki.

4.Kulki:Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem.Wiórki z mąką wsypać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia energicznie mieszając.Masę przestudzic i z jeszcze ciepłej uformować kulki.Powinno wyjść około 20 sztuk.

5.Polewa:Cukier i kakao przełożyć do garnka,dać gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło lub margarynę.Składniki gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszają.Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.W polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.

6.Kulkami dekorujemy tort.Posypujemy go startą na dużych oczkach czekoladą i cukrową posypką.Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

7.Po tym czasie kroimy i podajemy.Smacznego.

Tagi: Czekolada
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!