Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin.Tort był niespodzianką i jak go zobaczyła to była bardzo zachwycona.Pyszny mocno czekoladowy,idealny dla wielbicieli czekolady.
Ciasto czekoladowe:
4 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowo-czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
gorąca woda
Masa do dekoracji:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
2 łyżki kakao
gorąca woda
Kulki kokosowe:
20 dag wiórek kokosowych
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
cukrowa posypka ( u mnie serduszka)
5 dag mlecznej czekolady
1.Ciasto:Masło lub margarynę stopić i przestudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,następnie dodawać obie mąki,kakao i proszek do pieczenia,dokładnie utrzeć.Na koniec wlać przestudzone masło lub margaryę i dokładnie utrzeć.Ciasto przełożyć do tortownicy,wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
2.Masa śmietankowo-czekoladowa:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Czekoladę połamać na małe kawałki,rozpuścić w kąpieli wodnej i również przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,czekoladę i żelatynę,dokładnie ubić.Tak przygotowaną masą przełożyć krążki ciasta.
3.Masa do dekoracji:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao i żelatynę i dokładnie ubić.Połowę masy wyłożyć na wierzch tortu,a z drugiej połowy wokół tortu wycisnąć szprycą rozetki.
4.Kulki:Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem.Wiórki z mąką wsypać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia energicznie mieszając.Masę przestudzic i z jeszcze ciepłej uformować kulki.Powinno wyjść około 20 sztuk.
5.Polewa:Cukier i kakao przełożyć do garnka,dać gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło lub margarynę.Składniki gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszają.Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.W polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.
6.Kulkami dekorujemy tort.Posypujemy go startą na dużych oczkach czekoladą i cukrową posypką.Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
7.Po tym czasie kroimy i podajemy.Smacznego.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu