Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami- brak słów na to ciasto tak jest pyszne!

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1 i ¼ szkl mąki
1 i ¼ szkl cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
75 g startej gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
660 ml śmietanki
250 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
120 ml wrzątku
Poncz:
150 ml mocnej, słodkiej kawy
Polewa:
1 czekolada
8 łyżek mleka
Dodatkowo:
3 banany
pół cytryny
pisaki cukrowe

Sposób przygotowania:

Przygotujmy ciasto całe jaja ucieramy z cukrem i wodą i olejem. Dodaejmy resztę skłandików. Mieszamy i pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm . Upieczony przekrawamy na pół. Ponczujemy ponczem.

Następnie zróbmy masę kakową żelatynę mieszamy z kawą i zalewamy wrzatkiem , i studzimy.  Śmietankę oraz serek mascarpone miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę . Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę.

Na ciasto dajemy  połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany na to dajemy krem i biszkopt.

Robimy polewę: czekoladę łamiemy i wraz z mlekiem rozpuszczamy na ogniu do powstania gładkiej i jednolitej masy wylewamy na ciasto i dekorujemy pisakami cukrowymi .

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy