6 jaj
1 i ¼ szkl mąki
1 i ¼ szkl cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
75 g startej gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
660 ml śmietanki
250 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
120 ml wrzątku
Poncz:
150 ml mocnej, słodkiej kawy
Polewa:
1 czekolada
8 łyżek mleka
Dodatkowo:
3 banany
pół cytryny
pisaki cukrowe
Przygotujmy ciasto całe jaja ucieramy z cukrem i wodą i olejem. Dodaejmy resztę skłandików. Mieszamy i pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm . Upieczony przekrawamy na pół. Ponczujemy ponczem.
Następnie zróbmy masę kakową żelatynę mieszamy z kawą i zalewamy wrzatkiem , i studzimy. Śmietankę oraz serek mascarpone miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę . Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę.
Na ciasto dajemy połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany na to dajemy krem i biszkopt.
Robimy polewę: czekoladę łamiemy i wraz z mlekiem rozpuszczamy na ogniu do powstania gładkiej i jednolitej masy wylewamy na ciasto i dekorujemy pisakami cukrowymi .
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu