Tort z pianką i owocami
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Wyśmienity torcik na letnią porę idealny!
Składniki:
Biszkopt:
10 jaj
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
6 łyżek cukru
1 masło
Spirytus do smaku
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
6 żółtek
Pianka:
50 dag śmietanki
2 łyżki cukru pudru
60 dag serka homogenizowanego
2 galaretki cytrynowe
1 szkl wody
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona
1 galaretka pomarańczowa
Owoce: brzoskwinie, ananasy, winogrono
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. W każdym po wystudzeniu wykrawamy kółka.
Biszkopt jasny:
Robimy tak samo jak biszkopt, ale po wystudzeniu nie wycinamy kółeczek.
Masa:
W niedużej ilości mleka rozrabiamy mąkę pszenną, żółtka i budyń w proszku. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku.
Pianka:
Śmietankę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy zaczną tężeć dodajemy do masy serowej.
Przełożenie gotowego ciasta:
Biszkopt jasny- masa- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę czerwoną przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu- pianka- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę pomarańczową
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Tort z pianką i owocami
Wyśmienity torcik na letnią porę idealny!Zobacz więcej przepisów na: