Tort z pianką i owocami

Tort z pianką i owocami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Wyśmienity torcik na letnią porę idealny!

Składniki:

Biszkopt:

10 jaj

10 łyżek cukru

2 łyżki kakao

8 łyżek mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

4 jaja

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

6 łyżek cukru

1 masło

Spirytus do smaku

0,5 litra mleka

1 łyżka mąki pszennej

1 budyń śmietankowy

6 żółtek

Pianka:

50 dag śmietanki

2 łyżki cukru pudru

60 dag serka homogenizowanego

2 galaretki cytrynowe

1 szkl wody

Dodatkowo:

1 galaretka czerwona

1 galaretka pomarańczowa

Owoce: brzoskwinie, ananasy, winogrono

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. W każdym po wystudzeniu wykrawamy kółka.

Biszkopt jasny:

Robimy tak samo jak biszkopt, ale po wystudzeniu nie wycinamy kółeczek.

Masa:

W niedużej ilości mleka rozrabiamy mąkę pszenną, żółtka i budyń w proszku. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku.

Pianka:

Śmietankę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy zaczną tężeć dodajemy do masy serowej.

Przełożenie gotowego ciasta:

Biszkopt jasny- masa- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę czerwoną przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu- pianka- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę pomarańczową

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy