Tort księga

Tort księga

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Tort nie jest trudny w przygotowaniu. Przekładamy go kremem budyniowym i ozdabiamy gotowymi, wcześniej kupionymi dekoracjami i mamy tort księga.

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 budynie śmietankowe
  • tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
  • 5 szklanek pełnotłustego mleka
  • 3 kostki masła

Dekoracja:

  • dowolne elementy dekoracyjne, u mnie: złote i srebrne kuleczki cukrowe, kolorowe gwiazdki cukrowe, cukrowa róża

Sposób przygotowania:

Przepis na tort księga:

  1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 3-4 części.
  2. Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
  3. Z biszkoptu wyjąć środkowy płat. Wykroić z niego dwa prostokąty (o wielkości mniej więcej 1/4 całego płatu).
  4. Składanie: Dolny płat tortu posmarować kremem, położyć kolejny płat (jeśli mamy 4), posmarować kremem. Następnie na krem położyć dwa prostokąty wycięte z biszkoptu. Prostokąty ułożyć zachowując odstępy od krótszego boku tortu i pomiędzy nimi. Znów nałożyć krem. Na wierzch tortu położyć ostatni płat biszkoptu, który należy lekko docisnąć do kremu, formując kształt otwartej księgi - boki znajdą się niżej i środek.
  5. Dekoracja: pokryć wierzch tortu pozostałym kremem. Udekorować dowolnie dekoracjami dopasowanymi do okazji.

Tort księga gotowy:) Można zaczynać świętowanie!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy