Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tort księga

print Drukuj
Tort księga

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort nie jest trudny w przygotowaniu. Przekładamy go kremem budyniowym i ozdabiamy gotowymi, wcześniej kupionymi dekoracjami i mamy tort księga.

składniki

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 budynie śmietankowe
  • tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
  • 5 szklanek pełnotłustego mleka
  • 3 kostki masła

Dekoracja:

  • dowolne elementy dekoracyjne, u mnie: złote i srebrne kuleczki cukrowe, kolorowe gwiazdki cukrowe, cukrowa róża
sposób przygotowania

Przepis na tort księga:

  1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 3-4 części.
  2. Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
  3. Z biszkoptu wyjąć środkowy płat. Wykroić z niego dwa prostokąty (o wielkości mniej więcej 1/4 całego płatu).
  4. Składanie: Dolny płat tortu posmarować kremem, położyć kolejny płat (jeśli mamy 4), posmarować kremem. Następnie na krem położyć dwa prostokąty wycięte z biszkoptu. Prostokąty ułożyć zachowując odstępy od krótszego boku tortu i pomiędzy nimi. Znów nałożyć krem. Na wierzch tortu położyć ostatni płat biszkoptu, który należy lekko docisnąć do kremu, formując kształt otwartej księgi - boki znajdą się niżej i środek.
  5. Dekoracja: pokryć wierzch tortu pozostałym kremem. Udekorować dowolnie dekoracjami dopasowanymi do okazji.

Tort księga gotowy:) Można zaczynać świętowanie!

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!