Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Tort księga

print Drukuj
Tort księga

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort nie jest trudny w przygotowaniu. Przekładamy go kremem budyniowym i ozdabiamy gotowymi, wcześniej kupionymi dekoracjami i mamy tort księga.

składniki

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 budynie śmietankowe
  • tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
  • 5 szklanek pełnotłustego mleka
  • 3 kostki masła

Dekoracja:

  • dowolne elementy dekoracyjne, u mnie: złote i srebrne kuleczki cukrowe, kolorowe gwiazdki cukrowe, cukrowa róża
sposób przygotowania

Przepis na tort księga:

  1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 3-4 części.
  2. Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
  3. Z biszkoptu wyjąć środkowy płat. Wykroić z niego dwa prostokąty (o wielkości mniej więcej 1/4 całego płatu).
  4. Składanie: Dolny płat tortu posmarować kremem, położyć kolejny płat (jeśli mamy 4), posmarować kremem. Następnie na krem położyć dwa prostokąty wycięte z biszkoptu. Prostokąty ułożyć zachowując odstępy od krótszego boku tortu i pomiędzy nimi. Znów nałożyć krem. Na wierzch tortu położyć ostatni płat biszkoptu, który należy lekko docisnąć do kremu, formując kształt otwartej księgi - boki znajdą się niżej i środek.
  5. Dekoracja: pokryć wierzch tortu pozostałym kremem. Udekorować dowolnie dekoracjami dopasowanymi do okazji.

Tort księga gotowy:) Można zaczynać świętowanie!

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!