- 6 jaj
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła lub dobrej margaryny
- cukier (tyle ile na przygotowanie 2 bydyniów wg przepisu na opakowaniu)
- opcjonalnie: zielony barwnik spożywczy
Dekoracja:
- lukier plastyczny czarny i brązowy
Upiec biszkopt: Całe jajka miksować na najwyższych obrotach miksera z cukrem na puszystą masę. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec w prostokątnej formie - 30-35 min w temp. 180 stopni.
Z wystudzonego biszkoptu wyciąć części karabinu. Ja zrobiłam to przykładając wcześniej przygotowany "wykrój" na papierze. Każdy element przeciąć wzdłuż, ponieważ będzie przekładany kremem. Biszkopt nasączyć dowolnym ponczem lub mocną herbatą.
Przygotować krem: Ugotować oba budynie w dwóch szklankach mleka. Masło lub margarynę utrzeć na puch, ucierając stopniowo dodawać budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. W trakcie ucierania można dodać odrobinę barwnika. Przełożyć biszkopt kremem.
Złożyć poszczególne elementy karabinu razem. Wierzch posmarować kremem. Lukier plastyczny rozwałkować na pożądaną grubość i obłożyć nim tort. Gotowe!
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.
Ciasto biszkoptowe z pomarańczami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu