Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tort czekoladowo - chałwowy

print Drukuj
Tort czekoladowo - chałwowy

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.5

2 oceny

Zapraszam na pyszny tort, który sobie sama upiekłam na własne urodziny. Mój prezent dla mnie - tort czekoladowo - chałwowy.

składniki

Składniki na biszkopt x 3:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę chałwową:

  • 10 dag ulubionej chałwy
  • 20 dag masła 85 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

Składniki na piankę:

  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 1 łyżka kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady

Dodatkowy składnik:

  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

Przepis na tort czekoladowo - chałwowy:

  1. Wykonanie biszkoptów: Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Następnie daję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzę.
  2. W ten sam sposób piekę jeszcze dwa biszopty.
  3. Wykonanie masy: W połowie mleka rozpuszczam budynie. Pozostałe mleko zagotowuję, wlewam budynie i gotuję do zgęstenienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję chałwę i puder, dokładnie ucieram. Nastepnie dodaję po łyżce budyniu i dokładnie ucieram.
  4. Przekładanie: Kremem przekładam biszkopty, smaruję również wierzch i boki.
  5. Wykonanie pianki: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję kakao i czekoladę dokładnie ubijam. Piankę wykładam na tort.
  6. Dekoracja: Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję nią wierzch i boki tortu.
  7. Tort wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

Gotowy tort czekoladowo - chałwowy kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
4.5
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!