Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Tort czekoladowo - chałwowy

print Drukuj
Tort czekoladowo - chałwowy

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.3

4 oceny

Zapraszam na pyszny tort, który sobie sama upiekłam na własne urodziny. Mój prezent dla mnie - tort czekoladowo - chałwowy.

składniki

Składniki na biszkopt x 3:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę chałwową:

  • 10 dag ulubionej chałwy
  • 20 dag masła 85 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

Składniki na piankę:

  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 1 łyżka kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady

Dodatkowy składnik:

  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

Przepis na tort czekoladowo - chałwowy:

  1. Wykonanie biszkoptów: Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Następnie daję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzę.
  2. W ten sam sposób piekę jeszcze dwa biszopty.
  3. Wykonanie masy: W połowie mleka rozpuszczam budynie. Pozostałe mleko zagotowuję, wlewam budynie i gotuję do zgęstenienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję chałwę i puder, dokładnie ucieram. Nastepnie dodaję po łyżce budyniu i dokładnie ucieram.
  4. Przekładanie: Kremem przekładam biszkopty, smaruję również wierzch i boki.
  5. Wykonanie pianki: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję kakao i czekoladę dokładnie ubijam. Piankę wykładam na tort.
  6. Dekoracja: Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję nią wierzch i boki tortu.
  7. Tort wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

Gotowy tort czekoladowo - chałwowy kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
4.3
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!