Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 8
Taki tort jest bardzo pyszny. Można nim zaskoczyć gości, do tego ładnie prezentuje się na stole. Przepis bardzo polecam.
Składniki:
Składniki na jasny biszkopt:
4 łyżki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciemny biszkopt:
1 łyżka kakao
2 jajka
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
500 ml mleka
25 dag margaryny ,, Kasia ''
4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 puszka ananasa w syropie
Składniki na piankę:
150 ml zimnego mleka
5 dag białej czekolady
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
Dodatkowy składnik:
1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )
Sposób przygotowania:
Wykonanie pysznego tortu:
1. Zaczynam od biszkoptu jasnego: Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie mieszam. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam go suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzę i przekrawam na dwa krążki.
2. Kolejno wykonuję biszkopt ciemny: W ten sam sposób jak biszkopt jasny piekę ciemny biszkopt i studzę. Biszkopt ciemny piekę krócej, tak około 15 - 20 minut.
3. Następnie krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję je do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Margarynę ucieram na puszystą masę, wsypuję cukier puder i chwilę ucieram. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram na puszysty krem. Ananasy dokładnie odsączam z zalewy, jeśli są w krążkach to kroję je w kostkę. 5 łyżek kremu odkładam do posmarowania tortu. Do pozostałego kremu dodaję pokrojone ananasy i mieszam.
4. Teraz przekładanie: Dobrze wystudzone krążki ciasta przekładam kremem, a boki i wierzch smaruję odłożonym.
5. Wykonanie pianki: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijam z zimnym mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodaję stopniowo płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijam.
6. Teraz dekoruję: Śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskam według uznania rozetki na wierzchu tortu. Następnie wafelek bardzo drobno kruszę i obtaczam nim boki tortu, lekko dociskam go do kremu.
7. Chłodzenie i podanie: Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.
Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Deli...Tort karabin
Tort nie jest trudny w wykonaniu, ale najpierw trzeba sobie przygotować wzór karabinu na papierze - szablon.Torcik czekoladowy
Torcik czekoladowy- polecam ten torcik na każdą okazję! Jest pyszny!Lekki torcik z truskawkami
Ten torcik z truskawkami jest bardzo lekki i bardzo pyszny. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie świeżych truskawek - zastą...Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami
Ten śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami jest pyszny i lekki. Możecie nim zaskoczyć gości ale także dzieci...Zobacz więcej przepisów na: