Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

print Drukuj
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki tort jest bardzo pyszny. Można nim zaskoczyć gości, do tego ładnie prezentuje się na stole. Przepis bardzo polecam.
składniki
Składniki na jasny biszkopt: 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 1 łyżka kakao 2 jajka 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Składniki na krem: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 500 ml mleka 25 dag margaryny ,, Kasia '' 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 puszka ananasa w syropie Składniki na piankę: 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' Dodatkowy składnik: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )
sposób przygotowania
Wykonanie pysznego tortu: 1. Zaczynam od biszkoptu jasnego: Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie mieszam. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam go suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzę i przekrawam na dwa krążki. 2. Kolejno wykonuję biszkopt ciemny: W ten sam sposób jak biszkopt jasny piekę ciemny biszkopt i studzę. Biszkopt ciemny piekę krócej, tak około 15 - 20 minut. 3. Następnie krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję je do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Margarynę ucieram na puszystą masę, wsypuję cukier puder i chwilę ucieram. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram na puszysty krem. Ananasy dokładnie odsączam z zalewy, jeśli są w krążkach to kroję je w kostkę. 5 łyżek kremu odkładam do posmarowania tortu. Do pozostałego kremu dodaję pokrojone ananasy i mieszam. 4. Teraz przekładanie: Dobrze wystudzone krążki ciasta przekładam kremem, a boki i wierzch smaruję odłożonym. 5. Wykonanie pianki: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijam z zimnym mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodaję stopniowo płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijam. 6. Teraz dekoruję: Śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskam według uznania rozetki na wierzchu tortu. Następnie wafelek bardzo drobno kruszę i obtaczam nim boki tortu, lekko dociskam go do kremu. 7. Chłodzenie i podanie: Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.
Tagi: torty
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!