Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Taki tort jest bardzo pyszny. Można nim zaskoczyć gości, do tego ładnie prezentuje się na stole. Przepis bardzo polecam.

Składniki:

Składniki na jasny biszkopt: 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 1 łyżka kakao 2 jajka 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Składniki na krem: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 500 ml mleka 25 dag margaryny ,, Kasia '' 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 puszka ananasa w syropie Składniki na piankę: 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' Dodatkowy składnik: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznego tortu: 1. Zaczynam od biszkoptu jasnego: Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie mieszam. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam go suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzę i przekrawam na dwa krążki. 2. Kolejno wykonuję biszkopt ciemny: W ten sam sposób jak biszkopt jasny piekę ciemny biszkopt i studzę. Biszkopt ciemny piekę krócej, tak około 15 - 20 minut. 3. Następnie krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję je do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Margarynę ucieram na puszystą masę, wsypuję cukier puder i chwilę ucieram. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram na puszysty krem. Ananasy dokładnie odsączam z zalewy, jeśli są w krążkach to kroję je w kostkę. 5 łyżek kremu odkładam do posmarowania tortu. Do pozostałego kremu dodaję pokrojone ananasy i mieszam. 4. Teraz przekładanie: Dobrze wystudzone krążki ciasta przekładam kremem, a boki i wierzch smaruję odłożonym. 5. Wykonanie pianki: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijam z zimnym mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodaję stopniowo płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijam. 6. Teraz dekoruję: Śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskam według uznania rozetki na wierzchu tortu. Następnie wafelek bardzo drobno kruszę i obtaczam nim boki tortu, lekko dociskam go do kremu. 7. Chłodzenie i podanie: Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy