Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

print Drukuj
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki tort jest bardzo pyszny. Można nim zaskoczyć gości, do tego ładnie prezentuje się na stole. Przepis bardzo polecam.
składniki
Składniki na jasny biszkopt: 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 1 łyżka kakao 2 jajka 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Składniki na krem: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 500 ml mleka 25 dag margaryny ,, Kasia '' 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 puszka ananasa w syropie Składniki na piankę: 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' Dodatkowy składnik: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )
sposób przygotowania
Wykonanie pysznego tortu: 1. Zaczynam od biszkoptu jasnego: Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie mieszam. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam go suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzę i przekrawam na dwa krążki. 2. Kolejno wykonuję biszkopt ciemny: W ten sam sposób jak biszkopt jasny piekę ciemny biszkopt i studzę. Biszkopt ciemny piekę krócej, tak około 15 - 20 minut. 3. Następnie krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję je do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Margarynę ucieram na puszystą masę, wsypuję cukier puder i chwilę ucieram. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram na puszysty krem. Ananasy dokładnie odsączam z zalewy, jeśli są w krążkach to kroję je w kostkę. 5 łyżek kremu odkładam do posmarowania tortu. Do pozostałego kremu dodaję pokrojone ananasy i mieszam. 4. Teraz przekładanie: Dobrze wystudzone krążki ciasta przekładam kremem, a boki i wierzch smaruję odłożonym. 5. Wykonanie pianki: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijam z zimnym mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodaję stopniowo płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijam. 6. Teraz dekoruję: Śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskam według uznania rozetki na wierzchu tortu. Następnie wafelek bardzo drobno kruszę i obtaczam nim boki tortu, lekko dociskam go do kremu. 7. Chłodzenie i podanie: Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.
Tagi: torty
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!