- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kostka masła
- 1 puszka masy kajmakowej
Do dekoracji:
- lukier plastyczny: czerwony, biały, żółty, szary, granatowy
- pisak cukrowy
Dodatkowo:
- klej spożywczy lub resztki kremu do przyklejenia lukrowych elementów
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie o średnicy ok. 27cm, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
Krem: Masło utrzeć. Stopniowo dodawać kajmak i dalej ucierać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Kremu powinno także starczyć na posmarowanie tortu od góry i z boków. Jest to konieczne, żeby lukier plastyczny się utrzymał.
Ozdabianie: lukier cienko rozwałkować i wycinać nożem poszczególne elementy. Półkole czerwone - na niebo. Półkole granatowe - na ziemię. Kółko i promienie żółte - na słońce. Białe chmurki. Czarne skały. Szara dróżka i szare kamyki. Obłożyć torcik lukrem. Rower narysować cukrowym pisakiem. Koła roweru - czarne lukrowe kółka, szprychy są namalowane żółtym pisakiem.
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.
Ciasto biszkoptowe z pomarańczami
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu