- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kostka masła
- 1 puszka masy kajmakowej
Do dekoracji:
- lukier plastyczny: czerwony, biały, żółty i granatowy
Dodatkowo:
- pisak spożywczy
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie o średnicy ok. 27cm, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
Krem: Masło utrzeć. Stopniowo dodawać kajmak i dalej ucierać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Kremu powinno także starczyć na posmarowanie tortu od góry i z boków. Jest to konieczne, żeby lukier plastyczny się utrzymał.
Ozdabianie: Lukier cienko rozwałkować. Granatowym lukrem pokryć całą powierzchnię ciasta. Z żółtego lukru wyciąć "proporzec" oraz okrąg. Z czerwonego lukru wyciąć krzyżyk i 5 pasków. Z białego lukru kwadrat. Nałożyć na siebie kolejne elementy - sklejając je klejem spożywczym, resztkami kremu lub odrobiną masła. Kiedy lukier będzie całkiem suchy, pisakiem narysować piłkę.
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.
Ciasto biszkoptowe z pomarańczami
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu