Ciasto orzechowo - kawowe

Ciasto orzechowo - kawowe

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na ciasto orzechowo - kawowe, które jest idealne na torta.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia


Biszkopt orzechowy:

  • 4 jaja
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej


Masa kawowa:

  • 1,5 masła
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wódki
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto orzechowo - kawowe:

Upieczmy biszkopt orzechowy i dwa kakaowe- robimy je tak samo zaczynamy od ubicia białek z cukrem i zmieszania ich z resztą składników. Pieczmy. 

Zróbmy masę kawową: masło utrzyjmy z cukrem i alkoholem do smaku dodajmy orzechy i kawę. 

Ciasto wygląda końcowo następujaco: biszkopt ciemny-> masa-> biszkopt z orzechami-> masa-> bisztopt ciemny i polewa

Ciasto orzechowo - kawowe, a w zasadzie nasz tort gotowy. Smacznego!

 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy