Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Lekki torcik z truskawkami

print Drukuj
Lekki torcik z truskawkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Ten torcik z truskawkami jest bardzo lekki i bardzo pyszny. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie świeżych truskawek - zastąpcie je mrożonymi. Polecam.

składniki

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )
  • 1 szklanka zmiksowanych i posłodzonych truskawek ( 250 ml )
  • 2 łyżki żelatyny

Masa biała:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )

Na dekorację:

  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • kilka truskawek
sposób przygotowania

Przepis na lekki torcik z truskawkami:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25cm. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  3. Masa truskwkowa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i zmiksowane truskawki, dokładnie ubijamy.
  4. Gotową masą truskawkową przekładamy przekrojony biszkopt.
  5. Masa biała: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masę wykładamy na przełożony biszkopt.
  6. Truskawkami i czekoladą dowolnie dekorujemy torcik. Następnie wstawiamy go do stężenia do lodówki.

Po tym czasie torcik z truskawkami kroimy i podajemy. Smacznego

Rada: Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na papierze do pieczenia, gdy zastygnie nożem przenieść na torcik. Czekoladę można również zetrzeć na tarce i posypać nią torcik.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!