Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Lekki torcik z truskawkami

print Drukuj
Lekki torcik z truskawkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Ten torcik z truskawkami jest bardzo lekki i bardzo pyszny. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie świeżych truskawek - zastąpcie je mrożonymi. Polecam.

składniki

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )
  • 1 szklanka zmiksowanych i posłodzonych truskawek ( 250 ml )
  • 2 łyżki żelatyny

Masa biała:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )

Na dekorację:

  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • kilka truskawek
sposób przygotowania

Przepis na lekki torcik z truskawkami:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25cm. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  3. Masa truskwkowa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i zmiksowane truskawki, dokładnie ubijamy.
  4. Gotową masą truskawkową przekładamy przekrojony biszkopt.
  5. Masa biała: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masę wykładamy na przełożony biszkopt.
  6. Truskawkami i czekoladą dowolnie dekorujemy torcik. Następnie wstawiamy go do stężenia do lodówki.

Po tym czasie torcik z truskawkami kroimy i podajemy. Smacznego

Rada: Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na papierze do pieczenia, gdy zastygnie nożem przenieść na torcik. Czekoladę można również zetrzeć na tarce i posypać nią torcik.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!