Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Lekki torcik z truskawkami

print Drukuj
Lekki torcik z truskawkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Ten torcik z truskawkami jest bardzo lekki i bardzo pyszny. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie świeżych truskawek - zastąpcie je mrożonymi. Polecam.

składniki

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )
  • 1 szklanka zmiksowanych i posłodzonych truskawek ( 250 ml )
  • 2 łyżki żelatyny

Masa biała:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )

Na dekorację:

  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • kilka truskawek
sposób przygotowania

Przepis na lekki torcik z truskawkami:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25cm. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  3. Masa truskwkowa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i zmiksowane truskawki, dokładnie ubijamy.
  4. Gotową masą truskawkową przekładamy przekrojony biszkopt.
  5. Masa biała: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masę wykładamy na przełożony biszkopt.
  6. Truskawkami i czekoladą dowolnie dekorujemy torcik. Następnie wstawiamy go do stężenia do lodówki.

Po tym czasie torcik z truskawkami kroimy i podajemy. Smacznego

Rada: Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na papierze do pieczenia, gdy zastygnie nożem przenieść na torcik. Czekoladę można również zetrzeć na tarce i posypać nią torcik.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!