Lekki torcik z truskawkami

Lekki torcik z truskawkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ten torcik z truskawkami jest bardzo lekki i bardzo pyszny. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie świeżych truskawek - zastąpcie je mrożonymi. Polecam.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )
  • 1 szklanka zmiksowanych i posłodzonych truskawek ( 250 ml )
  • 2 łyżki żelatyny

Masa biała:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
  • 200 ml mleka ( do ubicia Śnieżki )

Na dekorację:

  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

Przepis na lekki torcik z truskawkami:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25cm. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  3. Masa truskwkowa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i zmiksowane truskawki, dokładnie ubijamy.
  4. Gotową masą truskawkową przekładamy przekrojony biszkopt.
  5. Masa biała: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masę wykładamy na przełożony biszkopt.
  6. Truskawkami i czekoladą dowolnie dekorujemy torcik. Następnie wstawiamy go do stężenia do lodówki.

Po tym czasie torcik z truskawkami kroimy i podajemy. Smacznego

Rada: Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na papierze do pieczenia, gdy zastygnie nożem przenieść na torcik. Czekoladę można również zetrzeć na tarce i posypać nią torcik.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy