Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowo-brzoskwiniowa:
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • około 5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i dokładnie ubić, dodac żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.

3. W ten sam sposób upiec biszkopt kakowy i kokosowy. Również dokładnie wystudzić.

4. Przygotować masę: w połowie mleka rozmieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce budyniu i dokładnie utrzeć.

6. 3-4 łyżki masy odłożyć do posmarowania tortu.

7. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

8. Krążki biszkoptowe przełożyć masą. Odłożoną masą posmarować wierzch i boki tortu.

9. Wiórkami kokosowymi obtoczyć boki tortu.

10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch tortu.

11. Tort odstawić do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy