Polecamy dzisiaj:

Pizza z patelni

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

print Drukuj
Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.

składniki
  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowo-brzoskwiniowa:
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • około 5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i dokładnie ubić, dodac żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.

3. W ten sam sposób upiec biszkopt kakowy i kokosowy. Również dokładnie wystudzić.

4. Przygotować masę: w połowie mleka rozmieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce budyniu i dokładnie utrzeć.

6. 3-4 łyżki masy odłożyć do posmarowania tortu.

7. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

8. Krążki biszkoptowe przełożyć masą. Odłożoną masą posmarować wierzch i boki tortu.

9. Wiórkami kokosowymi obtoczyć boki tortu.

10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch tortu.

11. Tort odstawić do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!