Torcik pierniczkowe szaleństwo
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 14
Apetyczny torcik, pierniczki nadają mu bogatości w smaku!
Składniki:
Ciasto:
2 jaja
2 łyżki wody
¼ szkl mąki pszennej
¼ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl kawy cappuccino
0,5 łyżeczki proszku
0,35 szkl cukru
Masa wiśniowa:
0,5 litra kompotu z wiśni
1,5 budyniu waniliowego
Cukier do smaku
Dodatkowo:
Pierniczki
2 galaretki zielone
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić z cukrem. Wlać żółtka wymieszane z wodą, na końcu wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy o średnicy 22 cm ok. 20 minut.
Masa wiśniowa:
Na kompocie z wiśni gotujemy krem, dosładzamy go do smaku. Lekko studzimy.
Przełożenie tortu:
Ciasto- masa wiśniowa- pierniczki- galaretka przyrządzona według przepisu na opakowaniu