Tatar ze śledzia po węgiersku

Tatar ze śledzia po węgiersku

Ocena: ★

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis na tatar ze śledzia po węgiersku - na ostro, z dodatkiem ostrej papryki, musztardy rosyjskiej i imbiru; czasem warto poeksmerymentować! Tatar ze śledzia po węgiersku to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego przysmaku. Polecam :)

Składniki:

  • Śledzie (wymoczone) 250 g
  • Kapary 1 łyżka
  • Grzyby marynowane kilka sztuk
  • Ogórki kiszone 3 sztuki
  • Jajka 4 sztuki
  • Papryka czerwona 2 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Musztarda rosyjska 1 łyżeczka
  • Miód 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Pieprz, sól morska
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Imbir świeży 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na tatar ze śledzia po węgiersku

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C
  2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i zgrillować w piekarniku - skórka powinna być mocno spieczona
  3. Jajka ugotować na twardo
  4. W tym czasie przygotować sos:
  5. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos: miód, musztardę i koncentrat pomidorowy oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir
  6. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką
  7. Następnie, zgrillowaną paprykę umieścić w garnku - przykryć i zostawić do wystudzenia
  8. W tym czasie pokroić śledzie, grzyby, ogórki, kapary, jajka i cebulę w jak najmniejszą kostkę
  9. Paprykę obrać ze skórki i również pokroić w kostkę (wszystkie składniki powinny być podobnej wielkości)
  10. Następnie wymieszać pokrojone śledzie, paprykę, ogórki, cebulę, jajka i kapary z sosem
  11. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę żeby smaki się przegryzły
  12. Po godzinie wstawić do lodówki i schłodzić

Gotowe, można podawać :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy