Tarta ze szparagami i pomidorkami

Tarta ze szparagami i pomidorkami

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gdy sezon na szparagi i przepisy na szparagi wszedzie goszczą to tarta ze szparagami musi też być! Niskokaloryczne szparagi działają jak afrodyzjak :)

Składniki:

  • szparagi 1/2 kg
  • łyżka masła
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • klarowane masło 12 dkg
  • proszek do pieczenia szczypta
  • mąka 35 dkg
  • jajka 3 szt.
  • mleko i śmietana po 100 ml
  • starty żółty ser 10 dkg
  • posiekana bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

A oto tarta ze szparagami i pomidorkami, prosty przepis na tartę ze szparagami:

  1. Szparagi myjemy, obieramy i odkrajamy końce.
  2. Umyte szparagi gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z masłem i sokiem z cytryny. PO 10 minutach wyjmujemy i osączamy. Pod żadnym pozorem nie zostawiajmy szparagów w wodzie, gdyż wtedy staną się niesmaczne i miękkie!
  3. Ciasto na tartę: gotujemy 150 ml wody z masłem klarowanym i studzimy. Makę mieszamy z łyżeczką soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy wystudzoną wodę i zagniatamy ciasto.
  4. Natłuszczamy formę do tarty i wykładamy ją dokładnie z brzegami ciastem.
  5. Mieszamy mleko ze śmietaną serem oraz jajkami, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą, bazylią oraz startą gałką muszkatołową.
  6. Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół.
  7. Na cieście rozkładamy szparagi oraz pomidorki i zalewamy masą mleczno - śmietanową.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy nasza tartę ze szparagami około pół godziny, gdy nabierze złotawego koloru.

Przepyszna tarta ze szparagami i pomidorkami gotowa.

Smacznego!

 

Polecamy nasze przepisy