Tarta ze szparagami i pomidorkami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 4
Gdy sezon na szparagi i przepisy na szparagi wszedzie goszczą to tarta ze szparagami musi też być! Niskokaloryczne szparagi działają jak afrodyzjak :)
Składniki:
- szparagi 1/2 kg
- łyżka masła
- sok z cytryny 2 łyżki
- sól
- pieprz
- klarowane masło 12 dkg
- proszek do pieczenia szczypta
- mąka 35 dkg
- jajka 3 szt.
- mleko i śmietana po 100 ml
- starty żółty ser 10 dkg
- posiekana bazylia
- gałka muszkatołowa
- kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
A oto tarta ze szparagami i pomidorkami, prosty przepis na tartę ze szparagami:
- Szparagi myjemy, obieramy i odkrajamy końce.
- Umyte szparagi gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z masłem i sokiem z cytryny. PO 10 minutach wyjmujemy i osączamy. Pod żadnym pozorem nie zostawiajmy szparagów w wodzie, gdyż wtedy staną się niesmaczne i miękkie!
- Ciasto na tartę: gotujemy 150 ml wody z masłem klarowanym i studzimy. Makę mieszamy z łyżeczką soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy wystudzoną wodę i zagniatamy ciasto.
- Natłuszczamy formę do tarty i wykładamy ją dokładnie z brzegami ciastem.
- Mieszamy mleko ze śmietaną serem oraz jajkami, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą, bazylią oraz startą gałką muszkatołową.
- Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół.
- Na cieście rozkładamy szparagi oraz pomidorki i zalewamy masą mleczno - śmietanową.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy nasza tartę ze szparagami około pół godziny, gdy nabierze złotawego koloru.
Przepyszna tarta ze szparagami i pomidorkami gotowa.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: marek-siek-wirium-pl
Polecamy również
Tarta ze szparagami i pomidorkami
Gdy sezon na szparagi i przepisy na szparagi wszedzie goszczą to tarta ze szparagami musi też być! Niskokaloryczne szpar...Tarta ze szparagami i boczkiem
Tarta ze szparagami i boczkiem jest po prostu pyszna a na dokłądkę robi się ją bardzo prosto. Oto mój sprawdzony...Zobacz więcej przepisów na: