Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Tarta ze szparagami i boczkiem

print Drukuj
Tarta ze szparagami i boczkiem

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
2.7

11 ocen

Tarta ze szparagami i boczkiem jest po prostu pyszna a na dokłądkę robi się ją bardzo prosto. Oto mój sprawdzony przepis na tartę ze szparagami i boczkiem - obowiązkowy punkt menu, gdy sezon na szparagi trwa :)

składniki
  • szklanka mąki
  • wędzony boczek 200 g
  • pół kostki masła
  • sól (pół małej łyżeczki)
  • 3 łyżki wody
  • pęczek zielonych szparagów
  • kubek śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania

Jak zrobić tartę ze szparagami? Bardzo prosto! Oto mój sprawdzony przepis na tartę ze szparagami i boczkiem:

  1. Najpierw musimy przygotować ciasto na tartę, czyli makę mieszamy z posiekanym masłem (pamiętajmy, że formę będziemy smarowali masłem, więc warto łyżkę masła zostawić), dodajemy wodę, sól (niezbyt dużo bo boczek będzie słony) i ugniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy.
  2. Wykładamy teraz ciastem wysmarowaną foremkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolkami, a następnie w temperaturze 180 stopni pieczemy około pół godziny aż się ciasto troszkę zarumieni.
  3. Teraz pora na wypełnienie do naszej pysznej tarty ze szparagami, więc płuczemy szparagi, kroimy na kawałki a nastepnie wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na około 3 minuty a w tym czasie kroimy boczek w kostkę.
  4. Teraz wbijamy do śmietany jajka, dodajemy boczek oraz ser, delikatnie solimy (pamiętajmy, że boczek będzie słony) i posypujemy pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim szparagi a następnie wszystko zalewamy przygotowaną masą.
  6. Pora na finalne zapiekanie - znowu w temperaturze 180 stopni pieczemy tartę przez około 30 minut.

Wspaniała tarta ze szparagami i boczkiem gotowa.
Smacznego!

Ocena:
2.7
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!