Taka tarta jest bardzo smaczna. Można ją podać na obiad lub na ciepłą kolację. Jak ktoś lubi to można podać ją z ulubionym ketchupem.
Ciasto:
1 jajko
15 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Obłożenie:
10 dag żółtego sera
1 niewielka młoda cukinia
2 pomidory
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania formy
masło do posmarowania formy
1. Składniki ciasta zagniatamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty, posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, o około średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Cukinię myjemy i osuszamy, następnie kroimy w cienkie plasterki. Pomidory kroimy w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Na cieście układamy na przemian plasterki cukinii i pomidorów, oprószamy solą, pieprzem i ziołami.
4. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia tartę posypujemy serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.
5. Gotową podajemy i smacznego.
Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym.
Krucha tarta z pomidorami i cukinią.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu