Krucha tarta cebulowa

Krucha tarta cebulowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Taka krucha tarta cebulowa to smaczna przekąska lub propozycja na ciepłą kolację. Możemy ją podać udekorowaną ulubionym ketchupem. Do posypania możemy użyć ulubionych ziół. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto: 

  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

 

 Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 duże cebule
  • suszone zioła ( tymianek, zioła prowansalskie )
  • bułka tarta do posypania formy
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Przepis na kruchą tartę cebulową:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na pól godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim formę do tarty, posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, o średnicy około 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  2. Następnie cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, przekładamy na patelnię i dusimy do miękkości na odrobinie oleju. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia.
  3. Na przygotowane ciasto nakładamy wystudzoną cebule i oprószamy ziołami według uznania.
  4. Tak przygotowaną tartę pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tartę cebulową kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy