Słodka tarta z truskawkami

Słodka tarta z truskawkami

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ta tarta z truskawkami przekreśliła moje plany na życie bez słodyczy. Wstyd się przyznać, ale zgrzeszyłem i skusił mnie wygląd a później również smak tarty z truskawkami. Nie da się nie spróbować. Jak raz zobaczysz i posmakujesz, to potem umarł w butach, musisz naszykować, upiec i zjeść tę tartę. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • Masa:
  • 700g jogurtu typ grecki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • olejek waniliowy (kilka kropli)
  • 600g truskawek
  • 200g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami:

  1. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki na jakiś czas.
  2. Po upływie minimum godziny ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty.
  3. Podpiekamy go 10-15 minut w piekarniku, po czym wylewamy na niego masę jogurtową (ze zmiksowanych składników) i wkładamy znowu do piekarnika na 20 minut w temperaturę 180 stopni.
  4. Po tym czasie na wierzch wysypujemy uprażone na suchej patelni płatki migdałów i dalej pieczemy jeszcze 20 minut.
  5. Tarta z truskawkami  już prawe gotowa, teraz tylko ciasto dekorujemy truskawkami i wkładamy do schłodzenia do lodówki.

Smacznego

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy