Pyszna tarta z truskawkami

Pyszna tarta z truskawkami

Ocena: ★

25 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Wiem, że czasem nie ma sezonu na truskawki, ale od jakiegoś czasu zawsze można dostać truskawki w sklepach, które są całkiem dobre i świetnie nadają się do tego, żeby zrobić tartę z truskawkami. Tarta z truskawkami jest łatwa w przygotowaniu, krucha i rozpływająca się w ustach. Moja tarta z truskawkami tak właśnie wygląda i smakuje.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ⅓ margaryny 
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 duży jogurt grecki 400g
  • 1 serek waniliowy 200g
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • ½ kg truskawek i biała czekolada

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami w kilku krokach:

 

  1. Mąkę, margarynę (w temperaturze pokojowej), cukier, olej, wodę i jajko umieszczamy w misce i wyrabiamy rękami do powstania jednolitej masy.
  2. Kulkę ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut i po tym czasie rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem formę na tartę (możemy użyć tortownicy).
  3. Ciasto podpiekamy w piekarniku 180 stopni 10-15 minut, tak, aby nie dopuścić żeby się wybrzuszyło.
  4. Do upieczonego ciasta wlewamy zmiksowane wcześniej jogurty z serkiem, jajkami, mąką i cukrami. Znowu wkładamy tartę do piekarnika na kolejne tym razem 30-40 minut. Najlepiej do czasu aż się upiecze (zetnie) masa jogurtowa.
  5. Ciasto wyjmujemy i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, na której następnie układamy połówki truskawek.
  6. Tartę z truskawkami  schładzamy w lodówce i podajemy na zimno.
  7. Zamiast truskawek można użyć np. malin, jagód.

 

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy