Krucha tarta z mascarpone i truskawkami.

Krucha tarta z mascarpone i truskawkami.

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ta tarta jest bardzo prosta w wykonaniu, ale za to bardzo pyszna. Delikatny serek mascarpone, pyszne truskawki i idealnie kruche ciasto to bardzo, bardzo pyszne połączenie. Polecam do popołudniowej kawki.

Składniki:

Ciasto:

1 jajko

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

25 dag serka mascarpone

około 30 truskawek

cukier puder do smaku

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut.


2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem.

3. Następnie ciasto piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, upieczoną tartę wystudzić.

4. Truskawki umyć, bardzo dokładnie osuszyć i usunąć szypułki.

5. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem według uznania i połową truskawek.

6. Serek równomiernie wyłożyć na wystudzoną tartę. Następnie udekorować pozostałymi truskawkami.

7. Tartę wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy